Nord-Korea mangler det meste av moderne utstyr i landbruket. Fil gjengjeld har man godt med folk som kan bedrive propaganda for landets regime. Foto: AP Photo/Cha Song Ho, File 

En matkrise i Nord-Korea synes å ha blitt ytterligere forverret. Ifølge en sørkoreansk avis har Nord-Korea nå kuttet i rasjonene også til militæret.

Mens verdens øyne er rettet mot helt andre hendelser, pågår det en nokså stille tragedie for Nord-Koreas vel 25 millioner innbyggere.

Landet lider under en betydelig matmangel, og så å si hele befolkningen er rammet.

Regimet i Nord-Korea forsøker vanligvis å sørge for at i hvert fall de militære styrkene får nok mat, slik at regjeringen har ressurser til å forsvare landets grenser og ikke minst til å slå ned innenlandske opprørsforsøk.

Men nå opplyses det at også soldatene lider av matmangel.

Den sørkoreanske avisa Dona Ilbo skrev onsdag at de daglige rasjonene til nordkoreanske soldater er redusert for første gang siden 2000, og viste til en ikke navngitt høytstående sørkoreansk tjenesteperson.

Det er NTB-Reuters som melder at Nord-Korea i praksis har erkjent den betydelige matmangelen, ifølge det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet.

Departementet viser videre til en melding fra statlige nordkoreanske medier om planer for et «veldig viktig og presserende møte» om landets landbruksstrategi.

– Landets matsituasjon ser ut til å ha forverret seg, skriver departementet som arbeider med forholdet til nabolandet, i en uttalelse.

Det har vært alvorlig matmangel flere ganger i Nord-Korea de siste tiårene, inkludert en periode med hungersnød på 90-tallet. Ofte skyldes det naturkatastrofer, for eksempel flom som ødelegger avlinger.

I tillegg er landet isolert internasjonalt og underlagt strenge sanksjoner på grunn av atomprogrammet. De siste årene har også den allerede begrensede import- og eksportvirksomheten i praksis stoppet opp etter at landet innførte svært strenge koronarestriksjoner.

Vanligvis regner man det som en nokså total fiasko for en regjering som ikke engang makter å brødfø sin egen befolkning. I Nord-Korea preges også bildet av at regimet samtidig bruker store deler av landets ressurser på å utvikle stadig nye atomvåpen.

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.