Nordkoreansk drone vises frem i Sør-Korea. Foto fra 2017: Lee Jung-hoon/Yonhap via AP, File  

For første gang siden 2017 har nordkoreanske droner krysset inn i Sør-Korea. Dette er besvart med varselskudd fra Sør-Korea. Situasjonen er mer spent enn på lenge.

Droner fra Nord-Korea skal ha krysset grensen mot naboen i sør, og enkelte av dronene nærmet seg luftrommet over hovedstaden Seoul.

NTB-AP-AFP melder om saken 2. juledag.

Hendelsen utløste full alarm i det forsvaret i Sør-Korea, og det ble  skutt varselskudd og sendt både kampfly og helikoptre på vingene.

I tillegg ble flytrafikken innstilt på landets to største lufthavner, Gimpo og Incheon, i om lag en time. Det er det er første gang fly er blitt innstilt i Sør-Korea som følge av nordkoreanske droner.

Situasjonen var uvanlig dramatisk og tilspisset, selv i det normalt nokså spente forholdet mellom de to nasjonene.

Ifølge sørkoreanske medier forsøkte militæret å skyte ned dronene, men det er uvisst om de lyktes, eller om dronene fløy tilbake til Nord-Korea.

– Forsvaret vårt oppdaget et nordkoreansk ubemannet flyobjekt i luftrommet ved Gimpo klokka 10.25, skriver den sørkoreanske generalstaben i en uttalelse mandag.

Trolig spionasje

En professor ved Universitetet for nordkoreanske studier i Seoul, Yang Moo-jin, mener dronene antagelig ble sendt ut for å spionere:

– Tatt i betraktning Nord-Koreas dårlige nivå i droneutvikling, er det usannsynlig at de er i stand til å utføre droneangrep slik de brukes i moderne krigføring, sier han.

Det er første gang på fem år at nordkoreanske droner er observert i sørkoreansk luftrom.

Den siste tiden har Nord-Korea også utført en rekke våpentester, blant annet av landets kraftigste interkontinentale ballistiske rakett.  Fredag prøveskjøt nordkoreanerne to ballistiske kortdistanseraketter i enda en våpentest

Både Sør-Korea og Japan har reagert på det man oppfatter som et økende trusselnivå fra det lukkende diktaturet Nord-Korea.

Sør-Korea regnes for å ha et svært oppdatert og moderne militært forsvar , og er i tillegg forsterket med en tilstedeværelse av noe under 30.000 amerikanske soldater. USA har også lovet å delta i et eventuelt forvar av Sør-Korea med ytterligere styrker.

Få eksperter tror at et angrep fra Nord-Korea vil være i stand til å utrette mer enn en god del skade på Sør-Korea, før landet selv på det nærmeste utslettes av styrker fra Sør-Korea og USA.

Nordkoreanske styrker er store i antall, men er til dels utstyrt med temmelig utdatert materiell.

Les mer:

Nordkoreansk rakettest endte trolig i japansk farvann

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.