Det sørkoreanske forsvaret har samlet deler fra Nord-Koreas satellitt, som gikk dukken etter oppskyting onsdag. Seansen skapte uro i Japan og Sør-Korea.

Sør-Korea vil prøve å gjenopprette romfartøyet som Nord-Korea hevder at falt i havet utenfor vestkysten av den delte halvøya. De hevder å ha funnet deler av vraket.

Nord-Koreas oppskyting av en overvåkingssatellitt mislyktes, og det endte opp med at den havnet i havet, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA. Feil i motoren og drivstoffsystemet førte til at satellittoppskytingen onsdag mislyktes, skriver byrået.

Dagen før kunngjorde myndighetene at de skulle skyte opp en militærsatellitt, som de skal bruke til å overvåke USAs militære bevegelser. Det skulle skje en gang mellom 31. mai og 11. juni, opplyste de.

– Satellitt betyr rakett

Japanske myndigheter har sagt at de tror satellitt er kodeord for rakett. De fryktet at nordkoreanerne ville skyte opp en langtrekkende ballistisk rakett.

– Det er mulig at Nord-Korea vil fortsette med de provoserende handlingene, sier regjeringens talsperson, Hirokazu Matsuno, onsdag.

Både Japan og Sør-Korea var i ferd med å evakuere beboere i deler av landet. Kort tid etter meldingen om oppskytingen kom det en ny melding om at den nordkoreanske raketten hadde falt.

Flyalarmen gikk i Seoul

– Varsel om evakuering av Seoul var en feil, het det i en uttalelse fra Sør-Koreas innenriksdepartement.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters gikk flyalarmen i den sørkoreanske hovedstaden. Nyhetsbyrået Yonhap melder at myndighetene har kalt inn til møte med det nasjonale sikkerhetsrådet.

Fordømmer Nord-Koreas oppskyting

USA og FN fordømmer handlingene til Nord-Korea.

– Denne påståtte oppskytingen av et romfartøy inneholder teknologi som er direkte relatert til Nord-Koreas interkontinentale ballistiske raketter, sier Adam Hodge, talsperson for sikkerhetskomiteen i Det hvite hus.

Videre sier han at USA kommer til å gjennomføre alle nødvendige tiltak for å sikte USA, Sør-Korea og Japan.

Også FN-sjef António Guterres fordømmer oppskytingen og sier at bruk av teknologi tilknyttet ballistiske raketter er imot vedtektene bestemt av FNs sikkerhetsråd.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.