Amerikansk B-1B bombefly. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Øvelsen Vigilant Storm er den største luftforsvarsøvelsen de to landene har holdt sammen. Nord-Korea kaller øvelsen «aggressiv», men har selv nesten daglige øvelser med ballistiske raketter. Situasjonen i området er mer spent enn på lenge.

Den omfattende øvelsen Vigilant Storm startet mandag og skulle ha blitt avsluttet fredag, men er forlenget med én dag. Dette er den største luftforsvarsøvelsen som de to landene har holdt sammen, opplyser NTB.

I tillegg til ordinære jagerflykrefter deltar også et amerikansk bombefly av typen B1-B. Dette er regnet som en betydelig offensiv kapasitet, selv om det ikke er det aller nyeste av amerikanske strategiske bombefly.

Det opplyser en tjenesteperson i det sørkoreanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Bombeflyet skal delta på et treningsoppdrag lørdag ettermiddag, uttaler vedkommende, uten å oppgi detaljer.

De to landene har advart om at de mange rakett-testene som Nord-Korea har gjennomført i det siste, kan ende med at landet også gjennomfører en kjernevåpentest.

Onsdag og torsdag omfattet de nordkoreanske rakettestene en interkontinental ballistisk rakett og en rakett som falt ned nær Sør-Koreas territorialfarvann, for første gang siden Korea-krigens slutt i 1953.

Fredag sendte Sør-Korea opp flere jagerfly som svar på det landet kalte mobilisering av 180 nordkoreanske krigsfly.

Nord-Korea har trappet opp rakett-testene som svar på militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea. Slike øvelser har lenge skapt sinne i Pyongyang, som anser dem som invasjonsøvelser.

– Vigilant Storm er en aggressiv og provokativ militærøvelse som retter seg mot Nord-Korea, og USA og Sør-Korea kan risikere å måtte betale den grusomste kostnaden i historien hvis de fortsetter, har Pyongyang uttalt.

Det nordkoreanske flyvåpenet har i stor grad utdaterte og nedslitte fly, mens Sør-Korea har en flåte av moderne jagerfly, blant annet nærmere 200 F16-fly av nyere utgave.

Situasjonen i området er for tiden spent, grunnet Nord-Koreas opptrapping av sine rakett-tester. Dette oppfattes som truende både av Sør-Korea og av Japan. Hele regionen preges også av den pågående «verbale krigen» fra Kina mot Taiwan.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.