Fartøy i farvannet i området hvor den sørkoreanske embetsmannen skal ha blitt skutt og drept. Foto: Newsis / Reuters /Korea Pool / NTB Scanpix

En sørkoreansk embetsmann skal være skutt og drept etter at han forsvant fra en patruljebåt ved grensen og ble funnet i sjøen av nordkoreanske soldater.

Det er første gang på ti år at en sørkoreansk statsborger blir drept av nordkoreanske styrker.

Etter å ha forsvunnet fra patruljebåten, endte han ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet opp i nordkoreansk farvann. Der ble han drept av nordkoreanske soldater, hvorpå de helte olje over liket og tente på, ifølge departementet, som fordømmer det de kaller en «brutal handling».

Brenningen av liket antas å ha vært et tiltak for å hindre koronasmitte.

Opplysningene er basert på en analyse av «diverse etterretning». Nordkoreanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert meldingene.

Sør-Korea krever en forklaring, og at de som står bak drapet, blir stilt til ansvar.

Avhopper til nord?

Den 47 år gamle mannen jobbet for fiskeridepartementet, og patruljebåten befant seg ved den vestlige grenseøya Yeonpyeong da han forsvant mandag.

Det er mistanke om at han forsøkte å hoppe av til Nord-Korea, ettersom han etterlot skoene sine på båten og var iført en redningsvest.

Tirsdag skal mannen ha blitt oppdaget i sjøen av en nordkoreansk patruljebåt. Soldatene skal ha tatt på seg gassmasker og avhørt ham på avstand før de skal ha fått ordre ovenfra om at mannens skulle drepes.

Avhørt i flere timer

Han ble skutt og drept etter flere timers avhør mens han lå i vannet, hvorpå det flytende liket ble påtent ved hjelp av olje, opplyser en tjenestemann i det sørkoreanske forsvaret til nyhetsbyrået AFP.

– Vi vurderer at det ble utført som ledd i de nordkoreanske tiltakene mot koronaviruset, sier kilden.

Nord-Korea har skjerpet grensekontrollen i forbindelse med koronapandemien, og antas å ha gitt soldater ordre som å skyte for å drepe hvis noen forsøker å krysse grensen ulovlig, for slik å hindre smitte.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.