Nord-Koreas leder Kim Jong-Un. Foto: North Korean Central News Agency (KCNA)/Reuters.  

I Nord-Korea utspilles en nå en grusom og bisarr tragedie. Store deler av befolkingen lever på den absolutte sultegrensen, men diktator Kim Jong-Un har det motsatte problemet.

I senere tid har det vært lite fokus på det som trolig er verdens verste diktatur. Nord-Korea skal nå være rammet av en dramatisk mangel på mat, blant annet som følge av feilslåtte avlinger.

Det er den nordkoreanske avhopperen Yeonmi Park som i sin hyppig oppdaterte nyhetsblogg på Youtube rapporterer om utviklingen. Hun skal ha en rekke kilder, også inne i landet.

Ikke siden den massive sultkrisen i landet på 1990-tallet skal tilstandene ha vært så alvorlige som nå.

 

Yeonmi Park forteller at diktatoren Kim Jong-Un selv har innrømmet problemer. Det skal vanligvis en del til før denne typen despoter innrømmer at noe er galt fatt.

– Dette var blitt for vanskelig å skjule, forklarer Yeonmi Park.

Det er ifølge Park omtrent 11 millioner av landets befolkning på 25 millioner som er alvorlig underernærte. Mange barn sulter rett og slett i hjel, opplyser Park.

Men diktator Kim Jong-Un har helt andre bekymringer enn befolkningens sult. Selv lider han av kraftig overvekt, og har blant annet diabetes som følge av dette.

Han og hans nærmeste hoff unner seg all verden av luksus til enhver tid, ikke minst i form av overdådig matinntak. De lever komfortabelt i palasser i hovedstaden og rundt om på beskyttede steder ellers i landet.

Siden han overtok makten i 2011, skal Jong-Un ha lagt kraftig på seg, og veier nå rundt 140 kilo. Det kan være en helsefarlig tilstand for en person på 170 cm.

Til tross for at han bare er 36-37 år gammel, er han i det siste året observert gående med stokk, et signal om at helsen er svekket. Derfor skal han angivelig ha forsøkt å slanke seg den siste tiden.

Samtidig som folket lever på sultegrensen, er den «store leder» paradoksalt nok mest opptatt av å kontrollere sin overspising.

Yeonmi Park mener sultkatastrofen enkelt kunne vært unngått, om diktatoren hadde brydd seg det minste. Blant annet påpeker hun at Nord-Korea bruker enorme summer på sitt stadig mer omfattede og avanserte rakettprogram.

Fra 2017 og til i dag har Nord-Korea gjennomført ca. 30 større våpentester, forteller Park.

– Hver av disse testene koster omtrent det samme som import av mat for et år til  landets innbyggere, sier hun.

Nord-Korea bruker i dag ca. en tredel av BNP på forsvaret, knapt noe land er i nærheten av en slik andel. (Norge sliter for å nå NATOS krav om 2 prosent av BNP).

Det innebærer at det nordkoreanske regimet setter militære formål foran alt annet, også innbyggernes mest grunnleggende behov.

Park mener det er en bevisst strategi fra Kim Jong-Un:

–  Det er lettere å kontrollere en utsultet og svak befolkning. Det eneste folk da har overskudd til å tenke på, er sitt neste måltid, sier Park.

– Å utsettes for langvarig utsulting, er den verste form for tortur, legger hun til.

Avslutningsvis spør en fortvilet Yeonmi Park hvorfor aktivister på den verdenspolitiske scenen, ikke bryr seg om den mest groteske krisen av alle: Nemlig utsulting av millioner av mennesker i Nord -Korea.

Hun mener ingen kan være oppriktig engasjert i menneskerettigheter, uten å rope ut om det som nå skjer i dette landet.

Menneskerettsaktivitetene i regi av FN er som kjent mer eller mindre utelukkende fokusert på å kritisere Israel. Etter FNs engasjement å dømme, er Israel verdens desidert verste land, og i praksis det eneste som bør kritiseres for noe som angår menneskerettigheter.

Bøker verdt å lese i sommer: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

 

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.