Hvert år møtes 65 land på en nedrustningskonferanse i Genève, Conference of Disarmament. Dette er verdens viktigste forum for nedrustning; det var her ikke-spredningsavtalen for atomvåpen ble forhandlet frem.

Formannskapet går på rotasjon og nu er det atommakten Nord-Koreas tur, skriver The Guardian.

Nord-Koreas ambassadør Han Tae-Song åpnet gårsdagens møte. Han er ikke så diplomatisk finslipt at det gjør noe:

– Mitt land er fortsatt i krig med USA.

Han fulgte opp med at Nord-Korea har rett til å forsvare seg mot amerikanske trusler ettersom landet offisielt har vært i krig med USA siden våpenhvilen som avsluttet Koreakrigen og delte landet i 1953.

Lederen av den ikke-statlige organisasjonen UN Watch, Hillel Neuer, nærer mistro til Nord-Koreas lederskap: 

– Å la det nordkoreanske regimet til Kim Jong-un presidere over global nedrustning er som å gi en serievoldtektsmann ansvar for et krisesenter for kvinner. Dette er et land som truer med å angripe andre av FNs medlemsland med missiler og som begår grusomheter mot sitt eget folk. Tortur og sult er rutine i nordkoreanske fangeleirer der anslagsvis 100 000 mennesker er sperret inne.

Nord-Korea fortsatte å utvikle sine atom- og ballistiske missilprogrammer i 2021 i strid med FNs sanksjoner og til tross for landets gebrekkelige økonomi, rapporterte FN i august ifølge UN Watch.

– Et land som åpenbart bryter FNs sikkerhetsråds resolusjoner bør utestenges fra en hvilken som helst formell posisjon i FN-systemet, sa Neuer.

Rundt 50 av de 65 deltagerlandene har uttrykt forargelse over at Nord-Korea sitter ved roret i verdens fremste multilaterale nedrustningsforum. Australias ambassadør Amanda Gorely talte på vegne av denne gruppen:

– Vi er bekymret over at Den demokratiske folkerepublikken Korea hensynsløst fortsetter å undergrave verdien av nedrustningskonferansen. 

Nord-Korea overtok presidentskapet etter Kina 30. mai og blir sittende frem til 24. juni.

Nord-Korea er ett av seks land som iår vil lede FNs nedrustningskonferanse. De andre er foruten nevnte Kina og Nord-Korea: Colombia, Cuba, Den demokratiske republikk Kongo og Ecuador, ifølge The Korea Herald.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.