Nord-Korea overtok onsdag formannskapet i FNs komite for nedrustning. At verdens versting når det gjelder ulovlige atomvåpen, eksport av atomvåpenteknologi, raketter og ulovlig våpenhandel, skal lede en FN-komite om nedrustning er absurd. Det ødelegger tilliten til FN, mener UN Watch.

FN lar formannspostene i de ulike komiteer og råd gå på omgang. Men ett sted går grensen, det må være en viss overensstemmelse mellom oppgaven og den som skal lede arbeidet. Tyven kan ikke stå for opprettholdse av loven, mener UN Watch.

Da nyheten ble kjent var reaksjonen sterk i medier over hele verden, også i land som Canada som hadde hilst Nord-Koreas lederverv velkommen.

Ved ikke underkaste vervene noen form for kontroll eller kritikk risikerer FN å kompromittere seg selv, og bli irrelevant.

Conference on Disarmament en en relativt viktig komite:

The Conference of Disarmament reports to the UN General Assembly and is billed by the UN as “the single multilateral disarmament negotiating forum of the international community.”

UN Watch skrev

“Bare months after the U.N. finally suspended Libya’s Col. Muammar Qaddafi from its Human Rights Council, North Korea wins the propaganda coup of heading the world’s disarmament agency,” said Hillel Neuer, executive director of UN Watch. “It’s asking the fox to guard the chickens, and damages the U.N.’s credibility.”

“While the U.N. will likely defend North Korea’s appointment as simply an automatic rotation,” said Neuer, “no system should tolerate such a fundamental conflict of interests. It’s common sense that a disarmament body should not be headed by the world’s arch-villain on illegal weapons and nuclear proliferation, notorious for exporting missiles and nuclear know-how to fellow rogue regimes around the globe.”

The UN Security Council has repeatedly condemned North Korea for launching rockets, and has imposed sanctions related to its development of nuclear weapons, ballistic missiles and other weapons of mass destruction. Earlier this month, the US Navy intercepted a North Korean ship suspected of illegally carrying missile parts to Burma.

UN names North Korea chair of arms control agency

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂