Nord-Koreas leder Kim Jong Un og Russlands president Vladimir Putin. Foto: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Nord-Koreas FN-utsending anklager USA og Sør-Korea for å ha skapt en farlig situasjon og hevder landet ikke har hatt noe annet valg enn å øke sitt forsvar.

I en tale i FNs hovedforsamling tirsdag beskrev Nord-Koreas representant Kim Song en verdenssituasjon ikke så mange andre enn nord-koreanerne selv kjenner igjen.

Kim Song hevdet at Nord-Korea har blitt nødt til å øke sin forsvarsevne som følge av USA og Sør-Koreas «fiendtlighet».

Ifølge den nordkoreanske FN-utsendingen skal nå den koreanske halvøya være «på randen av atomkrig», og dette har da angivelig USA og Sør-Korea skylden for.

– 2023 har vært et ekstremt farlig år. Den militære sikkerhetssituasjonen i og rundt den koreanske halvøya har blitt drevet til randen av atomkrig, sier han.

Det er uklart for de fleste andre enn Nord-Korea ledelse hva denne truende sikkerhetssituasjonen ved grensen mellom de koreanske statene går ut på, og hvordan Sør-Korea og USA skal ha bidratt i den sammenheng.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Uttalelsen fra Nord-Koreas FN-utsending kommer kort tid etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte Russlands president Vladimir Putin i Russland. Besøket var i stor grad fokusert på våpen og militært samarbeid.

Flere land har utvidet og modernisert sine atomvåpenarsenal, blant annet Nord-Korea og Russland. FNs generalsekretær António Guterres sier et bekymringsfullt våpenkappløp kan ligge i kortene.

– Antallet atomvåpen kan stige for første gang på flere tiår, sier FN-sjefen i sin tale til generalforsamlingen.

Han legger til:

– Enhver bruk av et atomvåpen – når som helst, hvor som helst og i hvilken som helst sammenheng – vil utløse en humanitær katastrofe av episke proporsjoner, sier han.

Både Nord-Korea og Russland har gjentatte ganger i senere tid raslet med «atomkrigs-sabelen», noe som i andre land i stor grad oppfattes som tegn på økende desperasjon hos de to despotiske regimene.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.