Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ved åpningen av det 167. Storting mandag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Russlands ambassadør ble tirsdag kalt inn på teppet av Utenriksdepartementet etter annekteringen av fire ukrainske områder. Norge ventet i tre døgn med å gjøre det samme som Danmark og Sverige.

NTB beretter om Norges beslutning:

– Vi innkalte ambassadøren for igjen å gjøre Norges syn på beslutningen om å innlemme fire ukrainske regioner i Russland tydelig. Dette er et soleklart brudd på folkeretten. Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja er ukrainske landområder. Fiktive folkeavstemninger endrer ikke dette, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Den russiske ambassadøren møtte ekspedisjonssjefen for sikkerhetspolitikk og nordområdene i Utenriksdepartementet.

– Norge vil fortsette den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina i nært samarbeid med allierte land. Vi støtter Ukrainas suverenitet, rett til å bestemme innenfor egne grenser og retten til å forsvare seg, sier Huitfeldt.

Danmark, Sverige og en rekke andre EU-land kalte inn sine ambassadører i forrige uke. Utenriksdepartementet i Norge opplyste til VG lørdag at det ikke var aktuelt å innkalle ambassadøren «per nå».

Men i dag har altså Norge kommet til samme konklusjon som sine to skandinaviske naboland.

  1. september varslet Russland at de ville annektere de fire russisk-okkuperte områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Dagen etter erklærte president Vladimir Putin at regionene var en del av Russland. Det skjedde under en seremoni i Moskva.

Les også: 

Danmark kaller inn Russlands ambassadør på teppet, Norge avventer

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.