Russlands utenriksminister Sergey Lavrov i et nylig møte i FN, 24. september 2022. Foto: AP Photo/Jason DeCrow

Russland la som ventet ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en resolusjon mot annekteringen av ukrainske områder. Kina avsto fra å stemme.

Russlands annektering av fire regioner i Ukraina var første tema da FNs sikkerhetsråd møttes fredag.

NTB melder at Russland, som er et av fem permanente medlemmer i sikkerhetsrådet, som ventet brukte vetoretten sin da en resolusjon om fordømmelse av annekteringen ble lagt fram.

Kina avsto fra å stemme, heller ikke særlig uventet. Kina har også tidligere avstått fra å stemme i resolusjoner knyttet til Ukraina-krigen.

Ved å «ligge lavt» i dette spørsmålet, unngår Kina reaksjoner og sanksjoner fra Vesten. Men samtidig holder landet døren åpen for å utnytte at Russland nå har et stort behov for nye handelspartnere og leverandører, ikke minst av elektronikk Russland ikke produserer selv.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield var tydelig i sitt krav om at Russland nå bør fordømmes:

– Dette er akkurat det sikkerhetsrådet ble opprettet for, å forsvare suverenitet, verne om territoriell integritet og fremme fred og sikkerhet, sa Linda Thomas-Greenfield da møtet startet.

– FN ble bygget på en idé om at et land aldri mer skulle få lov til å ta et annet lands områder med makt, sa hun videre.

Tidligere fredag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at de fire regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja nå er en del av Russland.

Han sa samtidig at angrep mot disse regionene vil bli oppfattet som rettet mot Russland selv.

Annekteringen har blitt møtt med en bred internasjonal fordømmelse, og mange mener Russland med denne siste handlingen har brent det meste av broer til sine naboland i Europa og til USA i lang, lang tid.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.