FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile og betingelsesløs frigivelse av alle gisler. Men det unnlater å stille løslatelse av gisler som betingelse for våpenhvile, og det opplever Israel som et svik fra USAs side.

USA avsto fra å stemme og sikret dermed at resolusjonen ble vedtatt. Netanyahu oppfattet det som et løftebrudd og hjemkalte delegasjonen som var på vei til Washington.

De andre 14 medlemmene av sikkerhetsrådet stemte for resolusjonsforslaget. Dette er første gang siden 7. oktober at Rådet har vedtatt en resolusjon om våpenhvile på Gazastripen.

FN tar hensyn til at ramadan pågår.

Fordi ramadan avsluttes 9. april, vil kravet om våpenhvile bare vare i to uker. (NTB-Reuters)

USA: Gislene må frigis først

Washington advarte før avstemningen at resolusjonen kunne  skade forhandlingene mellom USA, Egypt og Qatar om å stanse krigføringen.

Allikevel lot USA resolusjonen bli vedtatt, men har gjort det klart at gislene må frigis først.

– En våpenhvile kan begynne umiddelbart etter at det første gisselet er løslatt, sier USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

Skal Israel følge denne tanken betyr det at Hamas kan oppnå våpenhvile ved å kun slippe fri ett eneste gissel i bytte med en rekke arabiske fanger i fra israelske fengsler.

Bindende resolusjon

Forskningsprofessor Niels Nagelhus Schia ved Norges Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) sier til NTB at Sikkerhetsrådets resolusjoner er bindende. Han påpeker at dette ikke nødvendigvis fører til at resolusjonens krav følges.

– Likevel er dette en tydelig og klar beskjed fra verdenssamfunnet til Israel om å legge ned våpnene, med umiddelbar virkning, og det skal mye til for at Israel ikke retter seg etter dette.

Schia nevner ikke Hamas, som gjentatte ganger har fått tilbud om våpenhvile hvis de frigir gislene. Men Hamas har vist liten vilje til å etterkomme kravet fra Israel.

Reaksjoner i Israel

Israels statsminister mener USA ved å avstå fra å legge ned veto, skader Israels kamp mot Hamas, og gjør det vanskeligere å få frigitt gislene.

– Det gir Hamas håp om at internasjonalt press vil gjøre det mulig for dem å akseptere en våpenhvile, uten at våre bortførte gisler blir løslatt, sier han.

Samtidig avlyser den israelske regjeringen et planlagt besøk i USA.

En israelsk delegasjon som skulle til USA, har avlyst besøket, sier statsminister Benjamin Netanyahu. Han sier besøket avlyses «i lys av USAs nye posisjon».

Hamas på sin side ønsker resolusjonen velkommen og sier de er klare for forhandlinger om en fangeutveksling med Israel.

Dette betyr en langvarig prosess hvor Hamas dikterer hvilke fanger Israel skal slippe ut, normalt av et langt høyere antall enn israelske gisler som slippes fri. På denne måten kan Hamas styrke sine tropper for videre kamp.

Statsminister Jonas Gahr Støre er svært fornøyd.

– Det er både viktig og på høy tid at FNs sikkerhetsråd nå har vedtatt et tydelig krav om en umiddelbar våpenhvile på Gaza, for de drøyt to ukene som nå gjenstår av ramadan. Nå må denne resolusjonen bli implementert på bakken uten forsinkelse, sier han til NTB.

Støre beskriver situasjonen på Gaza som uholdbar.

– Det er verdt å merke seg hvordan Sikkerhetsrådet nå karakteriserer det som skjer i Gaza som en katastrofal humanitær situasjon.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.