NTB

Hamas har nå offisielt gitt sitt svar på den amerikanske våpenhvileplanen for Gaza. Hamas kaller forslaget positivt, men gir ikke umiddelbar støtte til det.

Hamas-talsmann Jihad Taha sier at Hamas har gitt et svar som inkluderer «endringer som bekrefter våpenhvilen, tilbaketrekking, gjenoppbygging og fangeutveksling». Han har ikke utdypet disse punktene.

Et annet Hamas-medlem, Izzat al-Rishq, som sitter i Hamas’ politiske ledelse, sendte også ut en uttalelse tidlig natt til onsdag.

Han sier at våpenhvileforslaget «åpner en bred vei» til en avtale.

Tror ikke på Israel

Hamas’ svar er «ansvarlig, seriøst og positivt, legger al-Rishq til.

Hamas gir uttrykk for skepsis til hvorvidt Israel kommer til å overholde sine betingelser, spesielt når det gjelder utsiktene til en eventuell permanent stans i kamphandlingene, og full israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen i bytte mot at Hamas løslater alle gislene som holdes der.

Tidligere tirsdag uttalte Hamas at bevegelsen aksepterte FNs sikkerhetsråds resolusjon fra mandag og at Hamas står klar til å forhandle om detaljer i avtalen.

Israel har på sin side allerede gått med på USAs våpenhvileplan, ifølge amerikanske myndigheter.

Israel sier Hamas avviser gisselavtale

Israel anklaget tirsdag kveld Hamas for å prøve å endre på sentrale punkter i våpenhvileforslaget. Da hadde Israel, via en mekler, mottatt Hamas’ motsvar til forslaget.

– I svaret har Hamas avvist USAs president Joe Bidens forslag om løslatelse av gisler, sa en israelsk tjenesteperson.

– Hamas har endret på alle de viktigste og mest betydningsfulle parametrene i avtalen, sa tjenestepersonen videre.

En kilde med kjennskap til forhandlingene sa tirsdag kveld til den israelske avisen Haaretz at «Hamas’ svar inkluderer endringer på det israelske forslaget, inkludert en timeplan for permanent våpenhvile og full tilbaketrekking av israelske styrker fra Gazastripen, inkludert Rafah».

Samtalene fortsetter

Ifølge kilden skal kontakten mellom partene fortsette de neste dagene.

– Samtalene skal fortsette via meklere fra Qatar og Egypt, i samarbeid med USA, for å se om man kan oppnå en avtale, sa Haaretz-kilden.

Tidligere tirsdag sa USAs utenriksminister Antony Blinken i Tel Aviv, etter et møte med israelske ledere, at statsminister Benjamin Netanyahu har «gjentatt sin forpliktelse overfor forslaget».

USA: Alle venter på Hamas

Blinken sa også at resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd mandag, i favør av en våpenhvileplan, viser «så klart som det er mulig å gjøre det» at verden støtter det amerikanske forslaget for å gjøre slutt på kampene.

– Alles stemme er presentert, bortsett fra én stemme, og det er Hamas’ stemme, sa Blinken.

Biden kunngjorde våpenhvileforslaget første gang i forrige måned. Forslaget innebærer en tredelt plan der Hamas skal løslate resten av gislene i bytte mot varig våpenhvile og tilbaketrekking av israelske styrker fra Gazastripen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.