NTB

USAs president Joe Biden sier at Israel har lagt fram et forslag til en omfattende avtale om våpenhvile på Gazastripen.

– Dette vil omfatte følgende: En fullstendig og komplett våpenhvile, tilbaketrekking av israelske styrker fra alle befolkede områder i Gaza, frigjøring av en rekke gisler, inkludert kvinner, de eldre og de sårede, i bytte mot løslatelse av flere hundre palestinske fanger, sa Biden i en tale i Det hvite hus fredag.

Han oppfordret Hamas på det sterkeste til å godta avtalen. Han underslo ikke at det kan være ulike oppfatninger, men sa at det må finnes en løsning på dem.

– Avgjørende øyeblikk

– Dette er virkelig et avgjørende øyeblikk, sa Biden.

– Israel har kommet med sitt forslag. Hamas sier de ønsker en våpenhvile. Denne avtalen er en mulighet til å vise om de virkelig mener det.

Presidenten la til at avtalen kan føre til at Israel blir mer integrert i regionen, også i forholdet til Saudi-Arabia.

I tillegg åpner avtalen for bedre selvbestemmelse for det palestinske folk.

Flere faser

Forslaget som nå er lagt fram, er ment å skulle gjennomføres i tre faser, ifølge Biden. I fase to skal gisler løslates og israelske styrker trekkes tilbake.

Etter planen skal en omfattende plan for gjenoppbygging av Gazastripen legges fram i fase tre.

Videre sier presidenten at Hamas ikke lenger er i stand til å gjennomføre et nytt stort angrep på Israel, slik som i oktober i fjor. Både Egypt og Qatar gjør sitt for å sikre at Hamas ikke skal gjenoppta sine militære operasjoner mot Israel, ifølge Biden.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.