USA vurderer å forhandle ensidig med Hamas om løslatelse av fem amerikanske gisler hvis forhandlingene om våpenhvile som omfatter Israel slår feil.

Dette ifølge  NBC. Kanalen viser til to nåværende og to tidligere amerikanske embetsfolk som kilder i saken.

Slike samtaler vil i så fall ikke inkludere Israel, og de vil bli ført gjennom qatarske samtalepartnere, ifølge kildene til NBC.

Biden-administrasjonen har sagt at den tror at Hamas holder fem amerikanske gisler som ble bortført under terrorangrepet mot Israel den 7. oktober. Amerikanske myndigheter håper også å få tilbake levningene av ytterligere tre amerikanske statsborgere som antas å ha blitt drept den dagen av Hamas, som deretter tok likene deres med seg inn i Gaza.

Kildene visste ikke hva USA kunne gi Hamas i bytte mot løslatelsen av de amerikanske gislene, men tror Hamas kan ha et insentiv til å inngå en ensidig avtale med Washington, fordi dette sannsynligvis vil føre til ytterligere anstrengte relasjoner mellom USA og Israel, og legge ytterligere innenrikspolitisk press på Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

En av de tidligere tjenestemennene sa også at hvis USA inngår en ensidig avtale med Hamas, kan dette presse Netanyahu til å gå med på det nåværende forslaget om våpenhvile.

– Den beste og mest effektive måten å få alle hjem, inkludert de amerikanske gislene, er gjennom våpenhvileavtalen som er på bordet nå, svarte USAs utenriksminister Antony Blinken da han ble spurt om saken i Kairo mandag. (NTB-Reuters)

Tidligere i dag ble det kjent at USA vil ta opp avtalen om våpenhvile i Sikkerhetsrådet.

Men Hamas ser ikke ut til å la seg imponere av Blinkens forslag, skriver Times of Israel.

– Blinkens tale under besøket i Egypt er et eksempel på partiskhet overfor Israel, og den gir et amerikansk skalkeskjul for okkupasjonens holocaust i Gaza, sier Sami Abu Zuhri, en høytstående Hamas-tjenestemann, til Reuters.

Les også:

USA ber om at våpenhvile­forslag kommer til avstemning i S-rådet

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.