Statsminister Benjamin Netanyahus kontor sier at Israels forhandlingsgruppe i Doha utnytter «alle muligheter» for å oppnå en avtale.

Dette inkluderer en potensiell avtale som vil føre til slutt på kampene, i en tydelig endring av tilnærmingen, skriver Times of Israel.

Statsministerens kontor (SMK) sier at teamet arbeider mot to muligheter: enten USAs spesialutsending Steve Witkoffs forslag om en kortvarig våpenhvile og begrenset utveksling av gisler, eller en avtale om å avslutte krigen gjennom en omfattende løslatelse av alle gisler i Gaza og fullstendig overgivelse og eksil av Hamas.

– Under statsministerens ledelse arbeider forhandlingsdelegasjonen i Doha selv på dette tidspunktet med å utnytte alle muligheter for å oppnå en avtale – enten i henhold til Witkoff-utkastet eller innenfor rammen av en avslutning av krigen, som vil omfatte løslatelse av alle gisler, eksil for Hamas-terrorister og avvæpning av Gaza-stripen, skriver SMK i en uttalelse.

– Takket være [Netanyahus] politikk med å utøve militært og diplomatisk press, har regjeringen så langt lykkes med å få hjem 197 gisler, og gjør alt i sin makt for å få tilbake de 58 gjenværende fangene.

Israel har hele tiden vært klare på at krigen ikke vil ta slutt uten at Hamas blir ødelagt som militær og styrende makt. Netanyahu har tidligere insistert på bare å gå med på en midlertidig våpenhvile.

Før statsministerens uttalelse om forhandlingene i Qatar begynte, ble den tidligere israelske gisselforhandleren, brigadegeneral Oren Setter, som trakk seg fra teamet i oktober, kritisert.

I et intervju i februar sa han at Netanyahu hadde gått glipp av to muligheter i fjor til å inngå en gissel-våpenhvileavtale med Hamas.

Setter «undergravde regjeringens politikk gjennom bevisste lekkasjer og partiske orienteringer fra kabinettet som skadet forhandlingene, satte våre gisler i fare og gjentok Hamas’ falske propaganda», skriver SMK.

– Hans påstander om at en avtale kunne vært oppnådd tidligere, er helt grunnløse. Som høytstående amerikanske tjenestemenn gjentatte ganger har vitnet om, nektet Hamas i mange måneder å gå inn i forhandlinger og var det eneste hinderet for en avtale, heter det i uttalelsen.

Om Hamas vil akseptere en avtale hvor de selv vil bli sendt i eksil, gjenstår å se. Et annet spørsmål er hvordan Israel skal kunne kontrollere at alle Hamas-terrorister faktisk sendes ut av Gaza.

Muligheten for at en slik avtale kun medfører muligheten for å reorganisere og bygge opp igjen Hamas, er absolutt til stede.

 


Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.