Den israelske regjeringen har vært under enormt press for å befri gislene. Nå slipper 50 kvinner og barn ut i bytte mot 140 palestinske fanger. Gislene skal frigis over en firedagersperiode. Da skal det herske våpenhvile.

Hvis Hamas frigir ti nye gisler, vil våpenhvilen forlenges med én dag. Samtidig vil leveransene av forsyninger og drivstoff gjenopptas for fullt. Det snakkes om 300 lastebiler om dagen. Det vil kunne skape et press på Hamas om å forlenge våpenhvilen. Det kan de oppnå hvis de løslater ti gisler. Det er altså opp til Hamas om det blir noen forlengelse ut over de fire dagene som er avtalt.

Også Hamas bekrefter at avtalen er i boks. Ifølge dem går avtalen også ut på at 150 fengslede palestinere skal løslates av Israel.

I dagene uten kamphandlinger skal hundrevis av lastebiler med nødhjelp og drivstoff få slippe inn på Gaza-stripen, ifølge Hamas’ uttalelse. De sier også at Israel ikke skal pågripe noen på Gaza-stripen så lenge våpnene er lagt ned.

Ukjent når avtalen trer i kraft

Det er ikke kjent når våpenhvilen skal tre i kraft. Qatar meldte klokka halv fem norsk tid at starttidspunktet for avtalen skal kunngjøres innen 24 timer.

Ifølge Al Jazeera er det sannsynlig at de første gislene og fengslede blir sluppet fri torsdag eller fredag.

Israels regjering diskuterte saken i mange timer før de stemte over den natt til onsdag. Kvart over tre lokal tid ble nyheten gjort kjent.

– Israels regjering har forpliktet seg til å få alle gislene hjem. I natt godkjente regjeringen rammene for det første steget i å nå dette målet, skriver Netanyahus kontor.

Krigen er ikke over

Krigen er imidlertid ikke over, blir det understreket.

– Israels regjering, det israelske militæret og sikkerhetstjenesten skal fortsette krigen for å bringe alle de kidnappede hjem, utslette Hamas og sørge for at det ikke lenger er noen trussel mot staten Israel i Gaza, står det i uttalelsen.

Hamas sier de skal holde fingeren på avtrekkeren.

– Mens vi kunngjør enigheten om våpenhvileavtalen, forsikrer vi om at våre fingre forblir på avtrekkeren, og våre triumferende krigere skal holde utkikk for å forsvare vårt folk og overvinne okkupanten, uttaler de.

Erlend Wiborg: – Hvorfor var norske barn på ferie i Gaza og ikke på skolen?

Minst 237 sivile og soldater holdes fanget av militante palestinere på Gaza-stripen etter at Hamas og Islamsk hellig krig angrep det sørlige Israel 7. oktober. Fem er satt fri.

Biden er svært glad

– Jeg er svært glad for at noen av disse tapre sjelene vil bli gjenforent med familiene sine når denne avtalen er fullt implementert, sier USAs president Joe Biden.

Han bekrefter at amerikanske gisler er ventet å bli løslatt som følge av avtalen.

– Dagens avtale bør bringe hjem flere amerikanske gisler, og jeg kommer ikke til å gi meg før de alle er løslatt, sier han.

En høytstående amerikansk tjenesteperson opplyser at det er tre amerikanske borgere blant de 50 gislene som skal løslates. Det er et tre år gammelt barn og to kvinner.

Begrenset luftaktivitet

Et spørsmål det har vært strid om, er hvorvidt israelske kampfly og droner skal oppholde seg i luftrommet over Gaza-stripen under våpenhvilen. Avtalen som er inngått, innebærer en fullstendig stans i luftaktiviteten sør på Gaza-stripen og en stans i seks timer hver dag over Nord-Gaza i perioden, ifølge Hamas.

Det er Qatar som står for meglingen, og allerede i helgen varslet landet at det kun gjensto detaljer før en avtale var på plass. Store deler av Hamas-ledelsen befinner seg i Qatar.

Også Qatar bekrefter at avtalen er på plass. De sier at antallet som skal løslates, kommer til å øke mot slutten av de fire dagene.

De bekrefter at avtalen innebærer løslatelse av 50 gisler fra Gaza og at Israel skal slippe fri fengslede palestinske kvinner og barn. Hvor mange palestinere det er snakk om, sier ikke Qatar noe om. (NTB)

 

Kjøp billetter til lesermøtet her!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.