NTB

33 palestinere er løslatt fra israelske fengsler som del av våpenhvilen. Tirsdag blir flere palestinere løslatt mens Hamas varsler frigivelse av flere gisler.

Israels fengselsmyndighet bekreftet antallet tidlig natt til tirsdag. De 33 palestinerne ble løslatt i løpet av kvelden mandag.

Medregnet disse har Israel løslatt 150 palestinere fra landets fengsler. 150 er tallet som var fastsatt i henhold til den opprinnelige fire dager lange våpenhvileavtalen.

Hamas friga mandag kveld elleve gisler på Gazastripen. Medregnet disse har Hamas frigitt totalt 50 sivile gisler, noe som også var en forutsetning i den fire dager lange våpenhvileavtalen, som opprinnelig skulle utløpe klokken 7 tirsdag morgen.

Mandag kveld ble det bekreftet at avtalen forlenges med ytterligere to døgn. Forlengelsen innebærer at ytterligere 20 gisler skal frigis av Hamas og at Israel skal løslate 50 palestinske fanger.

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor bekreftet natt til tirsdag at Israel har godkjent en liste med navn på 50 palestinske kvinner som sitter i fengsel. Disse skal løslates hvis Hamas oppfyller sitt løfte om å frigi 20 gisler i løpet av de to nye dagene med våpenhvile, står det i uttalelsen fra kontoret hans.

Senere natt til tirsdag meldte den israelske hærens radiostasjon Axios at den israelske regjeringen har mottatt en liste over ti gisler som Hamas skal frigi tirsdag.

Det var Qatar, som sammen med USA og Egypt mekler mellom Israel og Hamas, som først bekreftet forlengelsen av våpenhvileavtalen mandag. Hamas bekreftet også at avtalen forlenges.

Israel har stilt seg åpen for at våpenhvilen forlenges med én dag om gangen dersom ti gisler settes fri hver dag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.