Partene skal ha blitt enige om å forlenge våpenhvilen med to dager. Da vil flere gisler byttes mot palestinske fanger. For Netanyahus regjering er dette viktig. Andre håper at våpenhvilen blir permanent.

Hamas’ øverste leder, Yahya Sinwar, skal ha besøkt de israelske gislene og snakket med dem på hebraisk. Det er egentlig ikke så merkelig for han satt mange år i israelsk fangenskap.

Ifølge avisen Times of Israel har ett av gislene som ble løslatt i løpet av helgen som en del av våpenhvileavtalen, sagt at Sinwar snakket til dem på hebraisk uten aksent, og at han sa til dem at de var trygge med Hamas og ikke trengte å være redde.

Opplysningen bekreftes av israelske sikkerhetsstyrker, ifølge den israelske TV-kanalen Channel 12.

Det er vanskelig for Israel å si nei til en forlengelse av våpenhvilen så lenge det resulterer i flere frigivelser. Bytteforholdet er 1:3.

Qatar er mekler, men samtidig nasjonen som huser Hamas-lederne som står bak massakren 7. oktober. Israel har sagt de er dead men walking.

– Qatar vil kunngjøre, som en del av den pågående meklingen, at det er oppnådd en avtale om å forlenge den humanitære våpenhvilen på Gazastripen med ytterligere to dager, sier talsperson for Qatars utenriksdepartement, Majed Al Ansari på X/Twitter.

Talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd John Kirby sier at ytterligere 20 israelske kvinner og barn vil bli løslatt som følge av den forlengede våpenhvilen, melder den israelske avisen Times of Israel.

Hamas bekrefter også at en forlengelse av våpenhvilen er oppnådd.

– Det er oppnådd en avtale, med de samme betingelsene som i forrige våpenhvile, sier en tjenesteperson for den palestinske gruppen til nyhetsbyrået Reuters.

Flere gisler kan bli løslatt

Israel har så langt ikke uttalt seg om forlengelsen, men har tidligere sagt de er åpne for at våpenhvilen forlenges med én dag om gangen dersom ti gisler settes fri hver dag.

Israel er de siste ukene blitt utsatt for økende press for å forlenge våpenhvilen, som Qatar, Egypt og USA har forhandlet fram. Den skulle opprinnelig løpe ut tirsdag morgen, men har ifølge meklerne vært designet slik at den lett kan utvides.

I løpet av våpenhvilens første fire dager har totalt 50 sivile gisler blitt løslatt av Hamas i bytte mot at 150 palestinske fanger i israelske fengsler blir løslatt, at nødhjelp får slippe inn i Gaza og en pause i krigshandlingene. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.