I natt siterte Jesse Watters IDF på at de rykket inn i Gaza da de forsto at Hamas’ forhandlinger om gislene kun var spillfekteri. Noen timer senere kan NTB melde at en avtale var nesten i havn da IDF brøt og rullet inn.

NTB siterer Hamas med glatt ansikt. Det er som om grusomhetene 7. oktober er glemt. Primært vil de forhandle, sekundært vil de ha frigitt alle Hamas-fanger i israelske fengsler. Dem er det over 5000 av. Den type avtaler er ikke Israel interessert i etter det som skjedde.

Spillet er ganske gjennomskuelig. Hamas og Qatar forsøker å utmanøvrere Israel med mediene som medspillere.

Hamas var i ferd med å bli enig med Israel om å løslate gislene på Gaza-stripen, men Israel «trenerte» muligheten, hevder en talsmann for gruppas væpnede fløy.

Talsmann Abu Obeida i Qassam-brigadene gjentar at de er klare til å slippe fri gislene som Hamas-medlemmer bortførte under angrepet på Israel 7. oktober. Betingelsen er at Israel løslater alle palestinere fra israelske fengsler.

Hamas er også villig til å inngå forhandlinger om en «delavtale» om fangene, sa Obeida i en videotale lørdag.

– Prisen å betale for det store antallet gisler på våre hender, er å tømme fengslene for palestinske fanger, sier Obeida.

Fredag ettermiddag meldte Al Jazeera, BBC og CNN at det var framgang i forhandlingene om fangeutveksling og våpenhvile.

Opplysningene om samtalene, som skjedde i regi av Qatar, kom fra anonyme kilder før Israels kraftige opptrapping av krigen på den Hamas-styrte Gaza-stripen. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.