Utbombet område på Gazastripen, november 2023. Foto: AP Photo/Leo Correa.

Hamas og Israel nærmer seg en avtale om våpenhvile, sier Hamas’ øverste politiske leder, Ismail Haniyeh.

Det skal nå være en våpenhvile på gang i krigen på Gaza.

Hamas har sendt sin respons på et avtaleforslag til tjenestepersoner i Qatar, sier Hamas’ øverste politiske leder, Ismail Haniyehi en uttalelse til Reuters.

En avtale er ennå ikke bekreftet, og det er ikke kjent når en slik avtale eventuelt vil tre i kraft.

NTB-Reuters melder om saken.

Qatar har vært sentral i diplomatiet om krigen mellom Israel og Hamas. Store deler av Hamas-ledelsen befinner seg i landet.

De over 200 gislene Hamas har tatt fra Israel, skal stå sentralt i en slik avtale. Det er antatt at nettopp det å benytte gislene som pressmiddel i ulike forhandlinger, er bakgrunnen for at Hamas tar folk til fange fra Israel.

Mandag sa USAs president Joe Biden at han trodde en avtale om våpenhvile og frigjøring av gisler nærmet seg.

I uttalelsen fra Haniyeh sier han ingenting om hvor lang våpenhvilen kan bli, ei heller hvor mange gisler som eventuelt må slippes fri.

Hamas-tjenestemann Izzat El Reshiq sier til Al Jazeera at det også forhandles om å slippe fri palestinere som er fengslet i Israel.

I 2011 ble en fanget israelsk soldat, Gilad Shalit, sluppet fri av palestinerne i bytte mot 1000 palestinere som var fengslet i Israel.

Izzat El Reshiq sier at en eventuell avtale kommer til å kunngjøres av Qatar.

Minst 237 sivile og soldater ble i utgangspunktet holdt fanget av militante palestinere på Gazastripen etter at Hamas-soldater angrep det sørlige Israel 7. oktober. Fem er satt fri. Det fryktes at en del av disse kan være drept.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte flere av gislenes familier mandag kveld. Å få gislene trygt hjem er et «hellig oppdrag», sa han til familiene.

Israel har generelt nokså dårlig erfaring med våpenhvileavtaler inngått med organisasjoner som Hamas.

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.