Russlands FN-ambassadør Vasily Nebenzya under et møte i FNs hovedforsamling den 24. mars 2022. Foto: Seth Wenig / AP / NTB.

FNs hovedforsamling fastslår i en ny resolusjon at Russland har skapt den humanitære krisen i Ukraina. Landet blir bedt om å avslutte krigen umiddelbart.

Teksten ble torsdag vedtatt med støtte fra 140 land, mens 5 land stemte nei, og 38 land avsto fra å stemme.

De fem landene som stemte nei, var Russland, Hviterussland, Syria, Nord-Korea og Eritrea. Blant landene som avsto fra å stemme, var Kina, India, Etiopia, Kasakhstan, Armenia, Sør-Afrika og Pakistan.

I resolusjonen fordømmes de alvorlige humanitære konsekvensene som Russlands angrep har fått for Ukraina.

Fremmet av Ukraina

Det var Ukraina som la fram resolusjonsforslaget, som i utgangspunktet var utarbeidet av Mexico og Frankrike.

I tillegg til at hovedforsamlingen fordømmer de humanitære konsekvensene krigen har fått, blir den russiske aggresjonen omtalt som noe verdenssamfunnet ikke har opplevd i Europa på flere tiår.

Hovedforsamlingen fordømmer de russiske granatangrepene, luftangrepene og beleiring av tett befolkede byer, deriblant havnebyen Mariupol. Den krever også beskyttelse for millioner av sivile, boliger, skoler og sykehus som er livsviktige for folks overlevelse. Humanitær hjelp må kunne fraktes inn til sivilbefolkningen uhindret, krever forsamlingen.

Ikke-bindende

Ettersom resolusjonen er vedtatt i FNs hovedforsamling, ikke i Sikkerhetsrådet, er den ikke-bindende. I FNs sikkerhetsråd ville det vært umulig å få vedtatt en lignende resolusjon ettersom Russland har vetorett.

Sør-Afrika la fram et alternativt resolusjonsforslag der den humanitære krisen i Ukraina ikke kobles til Russlands angrep på landet. Forslaget ble nedstemt. 67 land stemte nei, 50 land stemte ja og 36 avholdt seg fra å stemme.

Under debatten holdt Danmarks FN-ambassadør et innlegg på vegne av de nordiske og de baltiske landene, deriblant Norge. Der rettes det krass kritikk mot det sørafrikanske resolusjonsforslaget.

– Bare Russland bærer ansvaret

– Vårt problem med teksten er ikke hva den inneholder, men hva den ikke inneholder. Den nevner bare Ukraina. Likevel er det Russland, og bare Russland, som bærer ansvaret for den humanitære katastrofen som vi diskuterer her i dag. Kun Russland kan få slutt på den, heter det i uttalelsen.

Landene kritiserer også at resolusjonen ikke er utarbeidet i samråd med Ukraina, ettersom det er Ukraina som er rammet av den humanitære krisen

Også den 2. mars vedtok FNs hovedforsamling en resolusjon der Russland ble oppfordret til å stanse krigen umiddelbart. Da krevde 141 land en umiddelbar russisk våpenhvile og tilbaketrekking, 5 land stemte imot og 35 land avsto.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.