Mye tyder på at Russland nå bruker krigen i Midtøsten for alt hva den er verdt. De ber FNs sikkerhetsråd stemme over et forslag om Israel og Gaza mandag.

Mange har påpekt at krigen mellom Israel og Hamas er en gavepakke for Russland.

Nå kan verdens fokus flyttes bort fra den blodige og ikke utpreget ærerike krigen russerne fører mot nabolandet Ukraina.

I stedet for nye oppslag om russisk bombing av kirker, butikker, kafeer og sykehus i Ukraina, er mediene plutselig opptatt det som skjer i Israel og Gaza.

Det gir et  Russland et lite pusterom fra verdenspressen, et rom de gjerne vil gjøre enda større.

Derfor er det ikke noen stor overraskelse at russerne forsøker å få også FN til å bruke sin tid på Midtøsten, fremfor å diskutere russernes fremferd i Ukraina.

Russland har lagt frem et resolusjonsforslag de vil at det stemmes over i Sikkerhetsrådet allerede mandag.

NTB-Reuters melder om saken.

Det russiske forslaget inneholder en fordømmelse av vold mot sivile og av alle former for terrorisme.

Mange vil mene at nettopp en slik fordømmelse i Sikkerhetsrådet skulle vært vedtatt mot Russland for lenge siden, på bakgrunn av overfallet på Ukraina.

Nettopp grove menneskerettighetsbrudd i stor skala fra russernes side er grundjg dokumentert av internasjonale observatører og organisasjoner.

Russerne tar videre til orde for en humanitær våpenhvile, samt frigjøring av gisler, trygg evakuering av sivile og leveranse av nødhjelp.

Det registreres at uttalelsen nevner Israel og Palestina, men ikke Hamas.

Russland har knapt uttrykt ett kritisk ord om Hamas´ brutale angrep på Israel. I stedet snakker man om “begge parter”, “våpenhvile” osv, begreper man gjerne vil fremme også omkring egen krig i Ukraina.

Det er høyst tvilsomt om vestlige land vil godta en slik resolusjon. USA kan legge ned veto.

Dette er Russland selvsagt klar over. Men så er da neppe hensikten å få noe vedtatt, men å få oppmerksomheten over på noe annet enn Ukraina. Svært få tror at Putin bryr seg nevneverdig om skjebnen til verken palestinere eller israelere.

Russland varsler at det blir avstemning mandag, og at de tror det skjer klokka 15 New York-tid.

Det har vært omfattende kontakt mellom Russland og Hamas i senere år, og bare i 2023 har Hamas-ledelsen vært på besøk i Moskva to ganger.

Hamas-ledelsen og Putin-regimet har åpenbart en god relasjon, noe som også fremgår av at Russland er blant de land som ikke har vært villige til å fordømme det bestialske Hamas-angrepet. Se også sak under.

Det er velkjent at Hamas er støttet av Iran, som igjen er Russlands allierte per dags dato.

enkelte har hevdet at Hamas-angrepet på Israel ikke bare bærer Irans fingeravtrykk, men også Russlands.

En slik tankerekke blir ikke svekket når man ser hvordan russerne forsøker å utnytte krigen til sin fordel på ulike  måter.

Les også:

Medier: Palestinernes president skal møte Putin

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.