Tidligere møte: Palestinernes president Mahmoud Abbas og Russlands president Vladimir Putin, oktober 2022. Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Palestinernes president Mahmoud Abbas er ventet å besøke Moskva for å møte Vladimir Putin. De to har møttes også tidligere.

Statlige russiske medier opplyser om det kommende møtet, ifølge Al Arabiya.

NTB-Reuters melder om saken.

Møtet skjer midt i Gaza-krisen etter at Hamas angrep Israel. Hamas styrer Gaza, mens Abbas og hans Fatah-bevegelse styrer den okkuperte Vestbredden.

De to partene er i konflikt med hverandre, men Abbas har uttrykt forståelse for Hamas sitt angrep på Israel.

Disse to palestinske partene er uenige i mye, mest i fordelingen av maktposisjoner og penger internt i de palestinskkontrollerte områdene. Men de deler begge det uforsonlige hatet mot Israel og jødene.

Al Arabiya skriver at russiske statlige medier melder at den palestinske utsendingen til Moskva har avtalt et møte, og at de venter på den offisielle bekreftelsen fra Kreml om når møtet skal skje.

Dette vil være en ytterligere manifestasjon av de relasjoner palestinerne lenge har hatt til Russland. Dette er to parter som snakker sammen.

Bånd også til Hamas

Russland har i tillegg hatt nær kontakt med Hamas gjennom flere år, den andre viktige part på palestinsk side. Hamas-ledelsen har vært på en rekke besøk i Moskva, skriver The Washington Post.

Moskvas forhold til Hamas har utviklet seg jevnt og trutt i mer enn et tiår, og Hamas-ledelsen har besøkt den russiske hovedstaden flere ganger de siste årene, skriver avisen, og fortsetter:

De siste årene har Russlands kontakt med Hamas blitt hyppigere. Siden 2020 har Lavrov mottatt høytstående Hamas-figurer – inkludert lederen av gruppen, Ismail Haniyeh – minst fem ganger i Moskva, med det siste besøket i mars i år.

I et referat fra fra det seneste møtet uttrykte Moskva sin vilje til «å fortsette å bistå med å overvinne forskjeller og bringe sammen posisjonene til ledende palestinske politiske krefter», skriver Washington Post.

Dette har også influert Russlands holdning til den krigen som nå er brutt ut mellom Israel og Hamas.

Washington Post siterer et par kjente stemmer i russisk politikk:

–Hvem sin allierte er Israel? USA, skriver Andrej Gurulyov, medlem av Statsdumaen, underhuset i parlamentet, fra Putins parti Forent Russland, på Telegram.

–Hvem sin allierte er Iran og den omkringliggende muslimske verden, spør Gurulyov.

Han besvarer det selv slik:

– Vår. Vi har våre egne mål som vi må oppfylle.

Det er uttrykk for en nokså klar posisjonering fra russisk side.

Sergey Mardan, en kjent russisk kommentator og TV-programleder, skrev dette om krigen som nå har oppstått mellom Hamas og Israel:

– Dette rotet er gunstig for Russland, fordi vestmaktene vil bli distrahert fra Ukraina og bli opptatt med å prøve å slukke den evige brannen i Midtøsten. Iran er vår virkelige militære allierte. Israel er en alliert av USA. Derfor er det enkelt å velge side.

Ifølge Washington Post har Russland unnlatt å fordømme Hamas´ terrorangrep på Israel. I stedet legges skylden på Vesten:

Etter at Hamas gjennomførte et brutalt overraskelsesangrep der hundrevis av israelske sivile ble drept eller kidnappet, har Russland avholdt seg fra å fordømme den palestinske militante gruppen, og refererte i stedet til det som skjedde som «en voldsspiral» og rettet en pekefinger mot Vesten.

(Oversatt av Document).

Les også:

Ondskapen har et navn, og det er Hamas

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.