Palestinernes president Mahmoud Abbas og Kinas president Xi Jinping. Foto: Jade Gao/Pool Photo via AP

Kinas president Xi Jinping skryter av «samarbeidet mellom Kina og Palestina», før han møter palestinernes president Mahmoud Abbas i Beijing.

Palestinernes president Mahmoud Abbas er på besøk i Beijing, hans femte offisielle besøk i Kina. Han ankom mandag, og besøket vil bli avsluttet fredag.

Dette får Kinas president Xi Jinping til å ta frem store ord og vendinger om samarbeidet.

– Vi står overfor et århundre med globale endringer og ny utvikling i Midtøsten. Kina står klare til å styrke samarbeidet med den palestinske siden, sa Xi under en velkomstseremoni i Folkets store sal onsdag.

NTB-AFP melder om saken.

Abbas skal ha samtaler med kinesiske ledere, inkludert president Xi og statsminister Li Qiang.

– I dag vil vi i fellesskap kunngjøre etableringen av et kinesisk-palestinsk strategisk partnerskap som vil være en viktig milepæl i den bilaterale relasjonen, sa Xi.

Kina har lenge forsøkt å styrke sine bånd til Midtøsten og utfordre andre store nasjoners innflytelse i regionen. Spesielt USA, men også Russland, har en strategisk tilstedeværelse her ved Middelhavet.

I Kinas stadig mer tydelige bestrebelser etter å bli en stormakt med innflytelse over hele verden, ikke bare i Asia, inngår også en satsning i Midtøsten. Her har altså øynene falt på palestinerne.

Mange vil mene dette er en særdeles ustabil og lite ressurssterk partner å bygge en strategisk satsning på, men samtidig kan dette ha vært den eneste «ledige» aktøren for Kina i dette spillet.

Fordelen for Kina ved å velge nettopp palestinerne, er at de her får en samarbeidspartner som mer enn de fleste har vist seg tilgjengelig for den typen smøring og bestikkelser Kina trolig bringer til bords.

Men jo dypere Kina stikker hånden sin inn i denne krukken, jo mer vil de få føle på det bunnløse intrigespillet og de interne konflikter som preger palestinerne. Ved å knytte bånd direkte til president Abbas, skaper man raskt misnøye hos  det aggressive Hamas-styret i på Gaza-stripen.

Samtidig som andre nasjoner kan kjenne en viss uro over Kinas begynnende inntog i Midtøsten, vil antagelig en del ledere også lene  seg tilbake i stolen og si «lykke til med palestinerne».

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.