Syrias president Bashar al-Assad besøker Kina. Foto: Huang Zongzhi/Xinhua via AP
President Xi Jinping skal fredag ha et møte med Syrias president Bashar al-Assad, melder statlige kinesiske medier.
Den statlige kringkasteren CCTV meldte at president Assad er i Beijing for å overvære åpningen av de 19. asiatiske idrettslekene i Hangzhou.
Assad innledet ifølge NTB-AFP torsdag sitt første offisielle besøk til Kina på nesten 20 år.
Dagsordenen for møtet med president Xi er ikke kjent, men Assad forsøker å få økonomisk hjelp til gjenoppbygging av Syria etter alle årene med borgerkrig.
Kina er et land som ikke er uvillig til å yte slik hjelp til vaklende diktaturer rundt om i verden, men det kommer gjerne med et sett av klare betingelser knyttet til seg. Kina bytter innflytelse og makt med penger.
Utenriksdepartementet i Beijing sa torsdag at besøket vil ta forholdet mellom de to land til et nytt nivå.
– Kina og Syria har et langvarig og dypt vennskap, sa departementets talsmann Mao Ning på en presseorientering.
Det er to av verdens mest autoritære ledere som her møtes.
Syrias president Assad er blant de ledere som av blant annet Amnesty er er mest omtalt for sine grove menneskerettighetsbrudd, som tortur og drap osv.
Utvikling av demokrati og menneskerettigheter står neppe på agendaen under disse samtalene. Mer sannsynlig er det at de utveksler tips om fortsatt undertrykkelse av opposisjon, og det å klamre seg til makten uten hensyn til befolkningen.
Dette føyer seg for øvrig inn i en serie av møter mellom denne typen ledere i senere tid. Nylig møttes Russlands stadig mer autoritære president Vladimir Putin og Nord-Korea «leder», den beryktede diktatoren Kim Jung-Il (se også sak om ham under).
Det hører med i et større bildet at det såkalte Brics-samarbeidet, der Kina og Russland er sentrale, snart kan komme til å omfatte blant annet stater som Iran, Saudi Arabia, Forenede Arabiske Emirater, Algerie, Egypt, Etiopia, Cuba og Kasakhstan. Ikke akkurat en samling av demokratiske fyrtårn.
Mange vil se det som et lite oppløftende varsel for verden fremover at verdens totalitære stater knytter tettere bånd. Det er neppe gunstig for andre enn klikken omkring de sittende regimer i de enkelte av disse landene.
Les også:
Millioner kan dø av sult i Nord-Korea, mens diktator Kim sliter med overvekt
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut: