Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. AP Photo/Khalil Hamra

Lokalvalget 31. mars blir mitt siste valg, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, ifølge statlige tyrkiske medier.

Det kan tolkes som om den tyrkiske presidenten ikke vil stille til gjenvalg når presidentperioden hans er over.

NTB-Reuters melder om saken.

Erdogan har vært Tyrkias leder i mer enn to tiår. Han ble gjenvalgt for en ny femårsperiode i fjor.

Han har vært mye i det internasjonales søkelyset i forbindelse med blant annet Sveriges Nato-søknad, der han i lang tid bedrev det mange oppfattet som en form for utpressing av alliansen for å ville gå med å å slippe Sverige inn som nytt medlem.

Dette har ikke styrket Erdogans posisjon i den vestlige verden, men mye tyder på at han i større grad orienterer seg mot den arabiske verden. Hans utspill mot Israel og til støtte for palestinerne kan tyde på at han vil posisjonere seg mer i den retning. Se også artikkel under.

Spørsmålet er imidlertid hva en person som Erdogan skal gjøre i det øyeblikket han er eks-president. Mange mener han har hatt klare trekk av en temmelig autoritær leder, ikke veldig langt unna diktator-klassen.

Det har vært stilt kritiske spørsmål ved valgene, ved opposisjonens kår og ikke minst ved det omdiskuterte, mislykkede kuppforsøket mot ham i 2016, et kupp som er omtalt som «en gavepakke til Erdogan».

For slike ledere ligger det en fare i det å tre ned fra tronen. For det er aldri godt å vite hva slags prosesser og granskninger som snart vil bli iverksatt av etterfølgeren.

Det siste en som Erdogan ønsker, er å tilbringe sine siste år i høringer, rettssaker og eventuelt bak lås og slå.

Dette er for øvrig en bekymring og en kattepine han deler med andre, mer vaskeekte diktatorer, som Putin (Russland), Xi (Kina), Kim Jong Un (Nord-Korea) og Assad (Syria), for å nevne noen.

De sistnevnte har ett overordnet mål:

Klamre seg til makten livet ut, og fjerne alt som måtte dukke opp av opponenter og motstandere underveis. For dem finnes det ingen rolig pensjonstilværellse under en palme.

Les også: 

Erdogan beskylder Israel for menneskerettighetsbrudd

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.