Venezuelas president Nicolas Maduro besøker Kina. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Kinas president Xi Jinping møtte onsdag Venezuelas president Nicolás Maduro i Beijing, melder kinesiske medier.

Ifølge kinesiske rikskringkasting skal de to lederne delta på en seremoni i Folkets store sal senere onsdag.

Maduro ankom Beijing tirsdag etter å ha besøkt Shanghai og flere andre kinesiske byer. Han ankom Kina fredag i forrige uke og er ventet å bli i landet fram til torsdag. Turen er hans første statsbesøk til Kina siden 2018.

NTB-AFP melder om saken.

I forrige uke skrev Maduro i sosiale medier at Kina-besøket er «historisk», og at det er ment å styrke samarbeidet og byggingen av en ny verdensorden.

Venezuelas har tatt opp store lån fra Kina, samtidig som vestlige land har innført sanksjoner mot det latinamerikanske landet.

Kina har neppe forventninger om at Venezuela noensinne vil være i stand til å tilbakebetale noen lån, dette er for Kina en investering for å oppnå politiske pressmidler mot landet. Det er en velkjent fremgangsmåte for Kina overfor fattige land rundt om i verden.

Venezuela er et land med store økonomiske problemer, og beskrives av mange nærmest som et eneste stort konkursbo.

Det tidligere velstående oljelandet preges nå av hyperinflasjon og forfall, en utvikling som kom i takt med at landet innførte sosialistisk styresett.

Typisk nok var norske SV blant dem som på et tidspunkt applauderte den sosialistiske utviklingen i landet. – Se så flott det går i Venezuela, dere!

Denne applausen har nå stilnet, og i SV snakkes det for tiden lite om Venezuela. Les også sak under.

Venezuela har også politisk sett utviklet seg mer og mer i autoritær retning.

Dermed har Venezuela per i dag en god del til felles med et gjennomautoritært Kina, som også har økende økonomiske problemer.

Ny «verdensorden»

Det kan være naturlig å stille skeptiske spørsmål når slike land snakker om å «skape en ny verdensorden».

Den ideen fremstår neppe mer overbevisende ved at land som Iran og Russland antas å være en del av denne nye «verdensorden», et Russland som i disse dager for øvrig utvider sitt samarbeid med et økonomisk og politisk tilbakestående Nord-Korea.

Det er uklart hva den nye verdensorden skal innebære, men velstand, velferd og frihet blir neppe blant de mest fremtredende trekkene.

Les også: 

Venezuela – gir oppskriften på et lovløst samfunn

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.