Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: AP Photo/Jesus Vargas, File

Ikke uventet har sosialistpartiet i Venezuela kunngjort at president Nicolas Maduro stiller til gjenvalg for en ny seksårsperiode.

Sosialistpartiet i Venezuela bekreftet lørdag at Maduro er deres kandidat i presidentvalget 28. juli. Han har vært Venezuelas president siden mars 2013, da han overtok etter Hugo Chavez, som døde av kreft.

Begge de to har sørget for at det tidligere rike og velstående oljelandet Venezuela i dag minner om et rent konkursbo, etter mange års sosialistisk vanstyre.

Massiv fattigdom, forfall, omfattende kriminalitet og stor utvandring fra landet, er de resultater de to sosialistiske presidentene har klart å skape.

Nå ønsker altså nåværende president, tidligere lastebilsjåfør, Nicolas Maduro gjenvalg for en ny seksårsperiode.

NTB-Reuters melder om saken.

Hvem som blir opposisjonens kandidat, er derimot uklart. Men det spiller i praksis liten rolle, da dette valget is tor graad er fikset på forhånd.

For ikke bare har sosialistregimet avskaffet alt som kan minne om velstand og trygghet, de har også avskaffet det meste av landets demokratiske forfatning.

Marina Corina Machado vant nominasjonsvalget til opposisjonen i fjor høst, men har så blitt nektet å stille til valg av landets høyesterett.

Hun er utestengt fra å inneha offentlige verv i 15 år, og anklages for korrupsjon samt for å ha støttet opp om sanksjoner mot Venezuela.

Heller ikke den mulige opposisjonskandidaten Henrique Capriles får lov til å stille til valg.

Dette er en form for regimebevarende valgprosess som minner om hva man ser i Russland i disse dager, der også alle reelle utfordrere til regimet nektes å stille til valg.

Nettopp Russlands president Vladimir Putin og Nicolas Maduro har for øvrig en nokså nær dialog . De deler syn på så mangt. Venezuela var blant de (få) land i FN som i mars 2022 ikke stemte for å fordømme Russlands invasjon av Ukraina.

Når det gjelder å ivareta vennskapelige relasjoner med Russland, inngår Venezuela dermed i samme bukett som regimene i blant annet Iran, Nord-Korea, Eritrea og Kina. Ikke akkurat verdens mest skinnende nasjoner, vil en del mene.

I mange år var Venezuela et favorittland for norske sosialister, som SV. Men etter hvert som man hvilken økonomisk fiasko, korrupsjon og undertrykkelse sosialismen har ført til i dette landet, har begeistringen stilhet hen. Heller ikke her har sosialismen fungert, kan det fastslås.

Document har ved flere anledninger omtalt tilstandene i Venezuela og norsk venstresides manglende oppgjør med sin «favoritt» i Latin-Amerika, se artikkel under.

Les også: 

Revolusjon i Venezuela

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.