En hittil ukjent, tidligere diplomat er valgt til ny presidentkandidat for opposisjonskoalisjonen i Venezuela, etter at Maduro-regimet har klart å blokkere to andre utfordrere.

President Nicolas Maduro bruker blant annet dommerne i høyesterett han selv har utnevnt til å hindre opposisjonskandidater i å stille til valg 28. juli.

Edmundo González Urrutia sto egentlig i skyggen bak den sterkeste opposisjonslederen i landet, María Corina Machado. Hun har blant annet tatt til orde for å gå tilbake til manuell stemmegiving på papir og kvitte seg med de elektroniske stemmemaskinene.

I 2023 ble hun dømt til 15 års forbud mot å stille til valg, angivelig fordi hun sto den USA-støttede tidligere opposisjonslederen Juan Guaidó litt for nær. Dommen er nå bekreftet av høyesterett.

En rekke land og organisasjoner verden over protesterte og la press på Maduro for det de mente er fabrikerte anklager for å stilne opposisjonen. Til ingen nytte, selv om Maduro i en avtale med blant andre USA noen måneder tidligere hadde lovet å sikre at valget blir fritt og rettferdig, mot at noen økonomiske sanksjoner ble løftet.

Siden har flere titalls aktivister og opposisjonspolitikere blitt arrestert, partikontorer vandalisert og to av opposisjonens valgkamp-koordinatorer bortført.

Biden-administrasjonen gjeninnførte nylig alle sanksjonene mot Venezuelas petroleumsindustri.

Etter dommen som felte Machados kandidatur gikk stafettpinnen til Corina Yoris, en 80 år gammel akademiker. Men da hun skulle registreres som kandidat like før tidsfristen gikk ut, var det plutselig umulig å logge inn på nettsiden der skjemaet ligger.

Ett av partiene i koalisjonen fikk innvilget utsettelse og klarte derfor i siste liten å få registrert Edmundo González Urrutia.

González Urrutia er 74 år gammel og var ambassadør i Argentina i starten av Hugo Chavez’ presidentkarrière. Før det var han ambassadør i Algerie og assistent for ambassadøren i USA.

González Urrutias videre vei mot presidentvalget fremstår fortsatt som en hinderløype. At det neppe finnes noe håndfast å arrestere den tidligere diplomaten for, hindrer ikke Maduro-regimet i å prøve å stoppe ham.

Innfallsvinkelen nå er å få hele partiet han representerer lyst i bann.

El Pais

AP News

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.