NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Sarajevo mandag 20 november, 2023. Foto: AP Photo/Armin Durgut.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er bekymret over den bosnisk-serbiske republikkens ønske om løsrivelse, og mener Russland er involvert.

Det var under et besøk i i den bosniske hovedstaden Sarajevo mandag at Stoltenberg advarte mot «skadelig utenlandsk innblanding» i Bosnia – blant annet fra Russland.

Konkret sikter han til den gryende uroen i den bosnisk-serbiske republikken – Republika Srpska – én av to landsdeler som utgjør Bosnia.

NTB-Reuters-AP melder om saken.

Republika Srpskas president, Milorad Dodik, har flere ganger sagt at landsdelen bør løsrives og slås sammen med Serbia.

Dodik får politisk støtte fra Russland.

Ledelsen i Republika Srpska har for øvrig lenge hindret Bosnia i å søke om medlemskap i Nato.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det utbredt frykt for at Russland nå forsøker å destabilisere Bosnia og Balkan for å ta oppmerksomhet bort fra krigen i Ukraina.

Stoltenberg sier slik innblanding må ta slutt, og understreker at alle land bør få velge sin egen sikkerhetspolitikk.

Inndelingen av Bosnia i to landsdeler var et resultat av krigen i landet på 1990-tallet, som kostet ca. hundre tusen mennesker livet.

Mange mener at oppblussingen av ny krig i Midtøsten har vært en kjærkommen hendelse for Russland, nettopp ved at fokuset på Ukraina har blitt mindre. En voksende konflikt på Balkan fryktes å kunne bidra til det samme.

Om, og i hvilken grad, Russland har medvirket til Hamas-angrepet på Israel, er uavklart. Det som er temmelig sikkert, er at Russlands nokså nære forbundsfelle Iran har medvirket i stor grad.

Les også:

Russland vil ha fokus bort fra Ukraina: Ber om FN-avstemning om Gaza mandag

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.