Politi utenfor den russiske ambassaden i Oslo.  Foto: Javad Parsa / NTB

Det danske utenriksdepartementet har kalt inn Russlands ambassadør til et møte etter Russlands ulovlige annektering av fire ukrainske regioner. Norge har foreløpig ikke planer om det samme.

Danske myndigheter reagerer sterkt på Russlands nylige annektering av ukrainske områder.

Russlands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, vil møte den danske utenriksministerens direktør for utenrikspolitikk, Anders Tang Friborg. Det er ikke kunngjort når møtet vil skje, opplyser NTB-TT.

– Danmark vil aldri akseptere Russlands forsøk på å endre Ukrainas landegrenser med militærmakt. Det budskapet skal stå helt klart for Kreml. Derfor har jeg besluttet å kalle inn Russlands ambassadør til samtale, sier utenriksminister Jeppe Kofod i en pressemelding.

Svenskene har allerede hatt et tilsvarende utspill overfor Russland.

Fredag ettermiddag var Russlands ambassadør til Sverige, Viktor Tatarintsev, i et møte med det svenske utenriksdepartementet. Der ble han møtt av statssekretær Robert Rydberg.

– Jeg uttrykte Sverges fordømmelse av annekteringen av ytterligere fire ukrainske regioner, sier Rydberg etter møtet.

Han tok også opp «den ansvarsløse uttalelsene om kjernevåpen» og at Russland på tynt grunnlag anklager USA for å stå bak lekkasjene på Nord Stream 1 og 2.

– Om man kommer med den typen alvorlige anklager, så burde man også presentere konkrete bevis, sier Rydberg.

Utenriksdepartementet i Norge opplyser lørdag at det ikke er aktuelt å innkalle ambassadøren per nå.

– Vi fordømte i går Russlands ulovlige annektering av ukrainske landområder på det sterkeste. Vi planlegger ikke per nå også å innkalle ambassadøren, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet til VG lørdag formiddag.

Det var fredag denne uken at Russlands president Vladimir Putin kunngjorde  at fire ukrainske regioner er tvangsinnlemmet i Russland. Kunngjøringen ble møtt med bred internasjonal kritikk.

I FNs Sikkerhetsråd la Russland ned veto mot fordømmelse, og mange mener Russland på denne måten misbruker sin plass i Sikkerhetsrådet til å redde sitt eget skinn.

Les også: 

Russisk veto i Sikkerhetsrådet mot fordømmelse av annekteringen

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.