Vladimir Kara-Murza og hans advokat Maria Eismont mottar dommen i retten i Moskva. Foto: The Moscow City Court via AP

Norge reagerer kraftig på at den russiske dissidenten Vladimir Kara-Murza er dømt til 25 års fengsel. Det gjør også FN, Storbritannia og Tyskland.

Vladimir Kara-Murza har vært en av de sterkeste kritikerne av Putin-regimet, og har også uttrykt motstand mot den russiske krigen mot nabolandet Ukraina.

Dette har ført til fengsling i Russland, og nå en dom på hele 25 års fengsel.

Russiske myndigheter har foreløpig ikke villet kommentere dommen, som falt mandag. Men både FNs menneskerettssjef og flere vestlige land ber om at den 41 år gamle Putin-kritikeren løslates umiddelbart.

NTB-AP-AFP melder om saken.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov vil ikke si noe som helst og begrunner det med at Kreml aldri kommenterer domstolenes avgjørelser.

Aldri tidligere har en av president Vladimir Putins motstandere fått en så hard dom. Dette er en dom på nivå med hva som var vanlig i diktatoren Josef Stalins tid, en tid de fleste russere hadde trodd de hadde bak seg.

– Kara-Murza ble stilt for retten for forhold som synes å være knyttet til en legitim utøvelse av hans rett til å ha egne meninger. Ingen bør bli fratatt friheten for å ha tatt i bruk sine menneskerettigheter, og jeg ber russiske myndigheter løslate ham umiddelbart, sier FNs menneskerettighetssjef Volker Turk.

Norge fordømmer

Kara-Murza ble mandag dømt for blant annet høyforræderi etter å ha kritisert den russiske krigføringen i Ukraina.  Dette er altså definisjonen på høyforræderi i dagens Russland.

Dommen blir også møtt med fordømmelse i Norge.

– Norge fordømmer på det sterkeste den politisk motiverte dommen på 25 års fengsel mot den russiske opposisjonsfiguren, journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Vladimir Kara-Murza. Det er en dypt alarmerende og hard dom for å utøve retten til ytringsfrihet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en uttalelse.

– Vi ber om umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av Kara-Murza og alle politiske fanger i Russland, legger hun til.

Angrer ikke

I sitt sluttinnlegg under rettssaken sto Kara-Murza fast ved sin kritikk av russiske myndigheter.

– Kriminelle er ment å angre på det de har gjort. Men jeg er i fengsel for mine politiske meninger. Jeg vet også at dagen vil komme da mørket som har lagt seg over landet vårt, kommer til å lette, sa den 41 år gamle trebarnsfaren.

Tidligere samarbeidet Kara-Murza med opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, som ble drept på åpen gate i Moskva i 2015. Det skjedde etter at Nemtsov blant annet kritiserte Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya året før.

Kara-Murza selv overlevde forsøk på forgiftning både i 2015 og 2017.

Mangeårig Putin-kritiker

Kara-Murza er tidligere journalist, men har i flere år vært aktiv som opposisjonspolitiker. Han har argumentert for at utenlandske regjeringer og institusjoner bør innføre sanksjoner mot Putin-regimet og en rekke russiske politikere og anklaget dem for menneskerettsbrudd.

Anklagene om landsforræderi skal blant annet ha omfattet taler som Kara-Murza holdt utenfor Russland – blant disse en tale han holdt i Oslo rådhus i 2021 i forbindelse med Andrej Sakharov Frihetspris 2021, ifølge Den norske Helsingforskomité.

– Den virkelige årsaken til den brutale dommen er imidlertid at han har kritisert Putin-regimet for brudd på russisk og internasjonal lov i Ukraina og innenlands, understreker generalsekretær Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

– Sjokkerende

Den tyske regjeringen uttrykker sjokk over den strenge dommen.

– Vi fordømmer denne dommen på det sterkeste. Dommen viser at undertrykkelsen i Russland har nådd et sjokkerende nivå, sier en talskvinne for det tyske utenriksdepartementet.

EUs utenrikssjef Josep Borrell kaller dommen for voldsomt streng og mener den viser at russiske domstoler blir misbrukt til politiske formål.

Storbritannia har innkalt den russiske ambassadøren Andrej Kelin for å overbringe en kraftig protest, og utenriksminister James Cleverly er blant dem som ber om at 41-åringen løslates øyeblikkelig.

Nylig gikk flere titall russiske journalister og aktivister, hvorav mange har rømt landet, sammen om å kreve at Kara-Murza blir løslatt. De mener anklagene mot ham er grunnløse og politisk motivert.

Les også: 

Det koster å stå imot: Kjent Putin-kritiker pågrepet i Russland

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.