Lever farlig i Putins stat: Den russiske regimekritikeren Vladimir Kara-Murza. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Den frittalende russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza ble mandag pågrepet utenfor sitt hjem, ifølge advokaten hans.

NTB-TT skriver at Kara-Murza har vært blant de mest framtredende kritikerne av president Vladimir Putin og mot krigen i Ukraina.

Etter invasjonen av Ukraina ble det innført en lov i Russland som innebærer fengselsstraff for personer som publiserer «bevisst falsk informasjon» om handlinger utført av russiske myndigheter i landet.

Den tidligere journalisten Kara-Murza ble innlagt på sykehus med symptomer på forgiftning både i 2015 og 2017. I det første tilfellet døde Kara-Murza nesten av nyresvikt. Andre gang ble han lagt i medisinsk koma, og hans kone og leger bekreftet at han var forgiftet.

Kara-Murza mener sikkerhetstjenesten FSB står bak, slik de anklages for å gjøre ved andre giftattentat mot russiske opposisjonelle.

Opposisjonslederen Alexei Navalny ble påført en alvorlig og livstruende forgiftning det mistenkes at russiske myndigheter står bak.

Kara-Murza samarbeidet tett med Putin-kritiker og tidligere visestatsminister Boris Nemtsov, som ble drept i Moskva i 2015.

Det hadde mandag kveld ikke kommet noen forklaring fra offisielt hold på hvorfor han er pågrepet. Russiske myndigheter har foreløpig ikke hevdet at Kara-Murza har regissert sin egen arrestasjon.

Les også: 

Navalnyj-saken: Russland kaller ambassadører inn på teppet

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.