Fra en tidligere demonstrasjon i Moskva. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Menneskerettssituasjonen i Russland er blitt betydelig forverret etter at landet gikk til full krig mot Ukraina i fjor, ifølge en FN-rapport.

Russiske myndigheter står bak systematiske angrep på det russiske sivilsamfunnet, ifølge rapporten, som er bestilt av FNs menneskerettsråd.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

– Russiske myndigheter har i stor grad innskrenket friheten til å organisere seg, til fredelige sammenkomster og til ytringer, både på nettet og utenfor nettet, heter det i rapporten, som ble publisert mandag.

Her blir også russiske myndigheter anklaget for en omfattende undergraving av rettsvesenets uavhengighet samt av rettssikkerheten.

Russiske rettsvesen har i praksis ingen uavhengighet i forhold til myndighetene, og fungerer som et rent redskap for regimet. Frifinnende dommer i saker av politisk art forkommer knapt.

Et stort antall russere skal være fengslet for deltakelse i protester og demonstrasjoner, og for andre måter å uttrykke seg kritisk mot myndighetene på. I dagens Russland tolereres ingen kritikk av rådende politikk.

Retten til å kritisere myndighetene er nedfestet i Russlands lovverk, så myndighetene opptrer i strid med disse lovene når kritikere fengsles.

Arrestasjonene har i stor grad rammet vanlige russere, kvinner og menn i alle aldre, som har demonstrert. Gjentatte politiaksjoner mot slike demonstrasjoner har ført til at kritiske stemmer i offentligheten så å si er borte fra Russland i dag.

Til og med det å stå på gaten med et plakat uten tekst eller bilde på, oppfattes som en protest mot regimet, og fører til  arrestasjon.

Blant de mest profilerte demonstrantene som nå sitter fengslet, er opposisjonspolitikeren Alexsej Navalnyj. Han ble nylig idømt ytterligere 19 år i fengsel av regimet, på toppen av en annen, lengre straff han så vidt er begynt å sone. .

Den kritiske journalisten Vladimir Kara-Murza fikk tidligere i år en dom på hele 25 års fengsel for å ha vært kritisk til Putins krig mot Ukraina, en dom som vakte reaksjoner omverdenen. Se artikkel under.

Bortfall av grunnleggende friheter er bare en del av den stadig høyere prisen Russlands befolkning betaler for den krigen  regimet har ført landet ut i.

Les også: 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.