Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj i retten. AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Russisk påtalemyndighet ber retten dømme Aleksej Navalnyj til 20 års fengsel, sier en av regimekritikerens støttespillere.

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er tiltalt for ekstremisme, i en sak som er ført bak lukkede dører.

Han er blant annet anklaget for å ha finansiert og tatt initiativ til det Putin-regimet benevner som ekstremistisk virksomhet. Påtalemyndigheten mener også at Navalnyj har bidratt til noe man kaller å «rehabilitere naziideologi».

De mest absurde anklager fører ofte til dom i et land der grunnleggende rettssikkerhet er borte.

Straffeutmålingen vil bli kunngjort 4. august, sier en advokat til det statlige nyhetsbyrået Tass.

NTB-Reuters melder om saken.

Den russiske regimekritikeren har sittet fengslet siden han vendte tilbake til hjemlandet i januar 2021.

Han hadde da fått medisinsk behandling i Tyskland etter en forgiftning det meste tyder på at regimet står bak. Slike  drapsforsøk (og drap) på kritikere har etter hvert blitt et varemerke for styret i Kreml. Se sak under.

Han er tidligere dømt til fengsel i to og et halvt år og deretter ni år.

I torsdagens rettsmøte fikk Navalnyj en mulighet til å ytre seg, og fordømte Russlands krigføring i Ukraina og kalte den meningsløs.

Han var sterk i sin karakteristikk av krigen Putin-regimet har igangsatt og nå bedriver på andre året:

– Russland virrer rundt i en pøl av gjørme eller blod, med brukne bein, en fattig og ranet befolkning. Rundt dem ligger tusener av mennesker som er drept i den dummeste og mest meningsløse krigen i det 21. århundre, sa Navalnyj ifølge en uttalelse publisert av støttespillerne hans.

De færreste tror det er noen mulighet for at Navalnyj eller andre fremtredende opposisjonelle vil bli sluppet fri så lenge Putin er ved makten.

Les også: 

EMD-fordømmelse etter Navalnyj-forgiftning

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.