Den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj fra fangeleiren der han er fengslet. Foto: AP Photo

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj får ikke møte advokaten sin alene, han sliter med helsa og utsettes for inhuman behandling i fengsel, ifølge Amnesty International.

Amnesty International uttrykte fredag bekymring etter meldinger om at opposisjonslederen soner under forferdelige forhold. Dette opplyses av NTB-DPA.

– Dette inkluderer voldsomme straffer for påståtte forseelser og vedvarende forsøk på å fryse ham ut fra andre innsatte, som angivelig ikke får lov til å prate med eller engang se på ham, sier Marie Struthers, som leder Amnesty i Øst-Europa og Sentral-Asia.

Navalnyj er dømt til ni års fengsel for en rekke påståtte lovbrudd, i en dom som han og støttespillerne sier er politisk motivert. Han soner i en straffeleir i nærheten av byen Vladimir.

Det påpekes at et russiske regimet bryter sine egne lover i behandlingen av i Navalnyj:

– I det som er grove brudd på hans rettigheter og også Russland egne lover, får ikke Aleksej Navalnyj ha konfidensielle møter med sin advokat. Hans helse og velvære er svært utsatt, og dette tilsvarer slem, inhuman eller nedverdigende behandling, legger Struthers til.

Amnesty viser til Navalnyjs forsvarere, som sier at han er blitt satt i isolat fire ganger for ting som å ha en løs knapp på skjorta si.

Organisasjonen beskriver ham videre som en politisk fange, og skriver at dem som er ansvarlige for hans urettmessige fengsling og mishandlingen av ham, må holdes ansvarlige.

Aleksej Navalnyj har lenge vært regnet som den mest profilerte opposisjonspolitikeren mot Putins regime. Gjennom å sperre ham inne, har regimet forsøkt å stilne denne røsten.

Les mer: 

Russisk opposisjons­politiker fengsles i to måneder: – Ikke vær redd for disse skurkene

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.