Demonstrasjon ved Russlands ambassade i Oslo, etter Aleksej Navalnyjs død. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Den norsk-russiske foreningen SmåRådina demonstrerer foran Russlands ambassade i forbindelse med at opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er død.

Fredag kom meldingen om at den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyjs døde i fangeleiren der regimet hadde plassert ham.

Dette har vakt sorg, sinne og fortvilelse mange steder i verden, også i Norge.

Document omtalte nyheten om Navalnyjs død tidligere fredag, se artikkel under.

I Oslo er det fredag ettermiddag en demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden i Drammensveien, NTB melder om saken.

Den norsk-russiske foreningen SmåRådina står som arrangør. Foreningen har ved flere anledninger tatt avstand fra Putin regime, også i forbindelse med invasjonen av Ukraina.

– Aleksej Navalnyjs død er et sjokk for veldig mange, som hadde et lite håp for det demokratiske Russland. Navalnyj forblir et forbilde av et menneske med sterk tro på demokratisk, åpent og rettferdig Russland, skrev SmåRådina i en pressemelding fredag ettermiddag.

Der oppfordret de til en demonstrasjon foran ambassaden klokka 17 «for å holde russiske myndigheter ansvarlig for Navalnyjs død».

– Det er en utfordring for hele verden at et slikt regime finnes, og at det får holde på som det gjør, sier styreleder Jevgenija Khoroltsova i SmåRådina.

Det er mange rundt om i verden som i senere tid har vært opptatt av Navalnyjs situajon.

En del merket seg derfor at Tucker Carlson i sitt nylige intervju med president Putin «glemte» å spørre om behandlingen av landets fremste opposisjonspolitiker. Det bidro ikke til å heve kvaliteten på dette intervjuet.

Khoroltsova sier at det skal mye til for at det kommer en ny Aleksej Navalnyj – en mann som valgte å komme tilbake til Russland i 2021, til tross for at han visste at han ville bli pågrepet umiddelbart.

– Men vi bør ikke glemme hva han gjorde for å vise hele verden at det går an, selv i et så politisk fortapt land som Russland, å prøve å gjøre mer, sier hun.

Russlands ambassade i Drammensveien har ellers vært gjenstand for en rekke demonstrasjoner mot krigen i Ukraina siden fullskalainvasjonen i februar 2022.

Navalnyjs død vil for mange være en påminnelse om hva regimet i Russland faktisk står for, og hvorfor nasjonene i Øst-Europa, inkludert Ukraina, er så opptatt av at deres land eller deler av deres befolkning aldri mer skal underkastes dette regimet.

Aleksej Navalnyj er død

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.