Forholdet mellom Russland og Vesten griper inn i hverandre på mange fronter. Fellesnevneren ser ut til å være eskalering. Før helgen kom meldingen om at russerne planla å utplassere atomvåpen i verdensrommet. Så ble det dementert. Det var bare snakk om planer.

Nå sier Putin at Russland har vært og er motstander av atomvåpen i rommet.

Amerikansk etterretning hevdet nylig at Russland har utviklet teknologi til våpen som kan plasseres i verdensrommet og brukes til å angripe satellitter.

Enkelte har hevdet at det kan være snakk om atomvåpen, men dette avvises bestemt fra russisk side.

– Vi har alltid vært kategorisk imot å plassere atomvåpen i verdensrommet, sier Putin, som hevder påstanden er ledd i vestlig propaganda.

Det hvite hus har også avdramatisert meldingene og understreket at Russland ikke har utviklet slike romvåpen, langt mindre utplassert dem. (NTB)

Ti menn er tatt for hybridkrig i Estland

Ti personer er pågrepet i Estland for det landet hevder landet har stanset en «hybridoperasjon» fra russiske sikkerhetsstyrker.

Uttalelsen kommer fra Estlands statsminister Kaja Kallas. På X skriver hun at «Vi vet at Kreml retter angrep mot alle våre demokratiske samfunn».

Estlands største avis, Posttimees , skriver at ti personer er pågrepet, mistenkt for å jobbe for russiske sikkerhetsstyrker. De skal blant annet ha brutt seg inn i bilen til landets innenriksminister og fått ordre om å gjøre hærverk på monumenter.

Samme avis skriver at det estiske utenriksdepartementet har kalt inn Russlands chargé d’affaires til en samtale om hybridoperasjonen. Det blir tredje gang på en uke for Lenar Salimullin.

Han måtte inn på teppet 14. februar i forbindelse med at Kallas var blitt etterlyst av russiske myndigheter, og mandag i forbindelse med den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs død. (NTB)

Fellesnevner for sakene er stadig mer friksjon mellom Vesten og Russland.

EU forlanger en uavhengig granskning av Navalnyjs dødsfall. Det avvises av Moskva.

Vesten ser stadig flere «angrep» fra russisk side mot Vesten.

Finland hevder tusenvis av migranter vil krysse grensa fra Russland

Finlands innenriksminister Mari Rantanen hevder myndighetene har informasjon om at tusenvis av tredjelandsmigranter er på vei fra Russland til Finland.

Ifølge Rantanen står migrantene og venter på russisk side.

– Dette er en trussel mot samfunnet, sier innenriksministeren, uten å utdype hvor informasjonen stammer fra.

Innenriksdepartementet lover hastelover for å styrke grensesikkerheten og hindre Russland i å legge press på Finland på denne måten. Finland stengte grensa mot Russland i fjor og har ofte hevdet at Russland bevisst sender migranter fra tredjeland dit. Dette avviser Russland.

Over 1300 asylsøkere fra land som Jemen, Somalia og Syria kom til Finland fra Russland mellom august og desember i fjor, ifølge den finske grensekontrollen.

Russland etterlyser  Navalnyjs bror, selv om han oppholder seg utenlands.

Russland etterlyser Navalnyjs bror

Oleg Navalnyj er en etterlyst mann i Russland. Myndighetene har satt i gang en ny etterforskning av Aleksej Navalnyjs bror.

Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Det er uklart akkurat hva Oleg Navalnyj er etterlyst for. Han er bror av den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som døde i en russisk straffekoloni forrige uke.

Oleg Navalnyj jobbet i opposisjonen sammen med broren i flere år, og ble dømt til fengsel in absentia i februar 2022. Han oppholder seg utenfor Russland.

USA varsler en ny sanksjonspakke mot Russland fredag.

USA varsler kraftige sanksjoner mot Russland etter Navalnyjs død

Det hvite hus kommer fredag med kraftige reaksjoner mot Russland som svar på at den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble funnet død forrige uke.

– Fredag denne uken kunngjør vi en stor sanksjonspakke for å holde Russland ansvarlig for det som skjedde med Navalnyj, sier talsmann for Det hvite hus, John Kirby.

Videre ber Det hvite hus om full åpenhet fra Russland om hva som forårsaket Navalnyjs død.

Navalnyjs tilhengere og enken Julia Navalnaja har hevdet at regimekritikeren ble drept med nervegiften novitsjok på ordre fra president Vladimir Putin.

Nestkommanderende i fengselsvesenet er forfremmet. Det tolkes som belønning for drapet på Navalnyj.

Russisk fengselssjef forfremmet kort tid etter Navalnyjs død

Nestkommanderende i den russiske fengselsmyndigheten ble nylig forfremmet til generaloberst, noe Aleksej Navalnyjs tilhengere kaller en belønning for hans død.

Forfremmelsen av Valerij Bojarinov til generaloberst ble kjent mandag, bare dager etter opposisjonslederen Navalnyjs død.

Ivan Zjdanov, som leder Navalnyjs organisasjon Antikorrupsjonsfondet, sier Bojarinov var personlig ansvarlig for den behandlingen Navalnyj fikk.

Han kaller det videre for «Putins åpenlyse belønning for torturen».

I juli 2023 ble det kjent at Bojarinov hadde gitt ordre om å frata opposisjonslederen muligheten til å kjøpe mat og andre dagligvarer. Fangene i russiske fengsler og straffeleirer kan vanligvis kjøpe slike varer for sine egne penger, i tillegg til de svært knappe rasjonene de får.

I tillegg til Bojarinov ble tre andre sikkerhetstopper forfremmet mandag. Kremls talsmann Dmitrij Peskov avviste at det var en sammenheng mellom Navalnyjs død og Bojarinovs forfremmelse.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.