Finnene har tradisjonelt vært seg bevisst sin store nabo og vist balansekunst. Estland har en lang og smertefull historie med Russland. Nå går begge lands myndigheter inn for å nekte russerne å reise inn som turister. De vil at det skal gjelde hele EU.

Man kan undres på om Ukraina har gjort noe med hodene til europeiske ledere og særlig de som har russerne som nærmeste nabo. Før var russofobi et uttrykk, særlig i Sverige. Vestlige makter insisterer på at det heller ikke er den vanlige russer de er ute etter, men regimet. Men nå skjærer de alle over en kam.

Først ble det obligatorisk at alle vestlige selskap skulle trekke seg ut av Russland, selv om det bare betydde at Putin-vennlige selskap overtok til spottpris. Tusenvis av russere mistet likevel arbeidet.

Nå skal russerne nektes innreise. Ikke regimets tjenestemenn, men sivile, vanlige russere. Hvordan vil det påvirke forholdet mellom Vesten og Russland? Disse sanksjonene bekrefter de mest antivestlige holdninger blant de såkalt slavofile. De kan bare fyre opp under forestillingen om at Vesten er mot Russland og det russiske folk.

Både Finland og Estland mener russere nå bør forhindres fra å reise til EU-land som turister.

– Å besøke Europa er et privilegium, ikke en menneskerettighet, skriver Estlands statsminister Kaja Kallas på Twitter tirsdag.

Finlands statsminister Sanna Marin sa dagen før at det ikke er riktig at russere skal «leve normale liv, reise i Europa, være turister» samtidig som Russland fører en brutal krig i Ukraina.

Selv om lufttransport mellom Russland og vestlige land for lengst er stanset, har russere mulighet til å dra til EU-land med bil.

forrige uke meldte den finske kringkasteren Yle at russiske selskaper har begynt å arrangere bilturer til flyplassene i Helsingfors og Villmanstrand.

Ønsker stengte grenser

Turistvisum til russere skal diskuteres på et uformelt møte for EUs utenriksministre 31. august, ifølge Yle. Finske turistvisum er gyldige i hele Schengen-området, hvor Norge inngår.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i et intervju med Washington Post mandag at vestlige land bør stenge grensene fullstendig for russere. Den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov kaller oppfordringen fullstendig irrasjonell.

Russlands tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev beskylder Kaja Kallas for å komme med uttalelser som minner om nazisme.

Innstramminger i gang

I forrige uke la Finland fram en plan om å begrense utstedelsen av turistvisum til russere.

Samtidig sa utenriksminister Pekka Haavisto at det trengs en beslutning om denne problemstillingen på EU-nivå.

I Estland har myndighetene varslet at de vil slutte å gi russere studentvisum og midlertidige oppholdstillatelser. I Frankrike ble to russere nektet å besøke slottet Chateau de Vincennes, som huser deler av det franske forsvarets arkiver og formelt regnes som militært område. Kort tid etter kom myndighetene fram til at dette var en for streng tolkning av reglene, og russiske turister kan igjen besøke slottet.

Blant forskere og eksperter har det vært delte meninger om hvorvidt vestlige sanksjoner bør rettes mot vanlige russere. Enkelte har advart om at dette kan øke oppslutningen om Vladimir Putins regime i Russland. (NTB)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.