Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB

Rundt 17.000 russere kom til Finland over grenseovergangene i helgen. Også den norsk-russiske grensestasjonen på Storskog merker økning, men tallene er lavere enn i Finland.

NTB melder om flukten fra Russland etter Putins mobiliseringsordre, der minst 300.000 menn skal tvinges til å delta i krigen mot Ukraina.

I morges var det om lag 5 kilometer lange køer ved den finsk-russiske grensen, på den russiske siden, skriver Svenska Yle.

De fleste krysser grensen i sørøst, nærmest St. Petersburg. Til sammen krysset det 38.444 russiske statsborgere over grensa i sørøst gjennom hele uka, en økning på 64 prosent fra uka før.

24 av disse har foreløpig søkt asyl og 199 midlertidig beskyttelse. De øvrige har ankommet på grunnlaget av de normalt gjeldende reglene for trafikk mellom landene.

Selv om tallene er relativt høye, regnes de foreløpig ikke som dramatisk, det er alltid trafikk over denne grensen.

Men trafikken ventes å øke videre de nærmeste dagene. Russlands president Vladimir Putin beordret delvis mobilisering forrige onsdag, og mange menn i alderen som kan kalles inn forsøker nå å forlate landet.

Finland har varslet at det snart blir innstramming av visumreglene for russiske borgere, og i tillegg ryktes det at Russland snart vil innføre utreiseforbud for menn i militær alder.

Økning også ved norsk-russisk grense, men ikke høye tall

Trafikken over Storskog grensekontrollsted har økt noe de siste dagene, opplyser NTB.

Men trafikken er fortsatt lav og under normalen før pandemien, understreker politiet.

Siden 15. juli i år da Russland opphevet sine utreiserestriksjoner i forbindelse med pandemien, har trafikken gradvis økt over Storskog grensekontrollsted.

– Vi har gått gjennom tallene fra de siste dagene og ser at antallet russiske menn som kommer med Schengen-visum har økt og utgjør den største økningen den siste uken. Politiet i Finnmark ser med andre ord den samme tendensen som andre land som grenser til Russland ser, men i mye mindre skala, opplyser Sølve Solheim, avsnittsleder for operativ utlendingskontroll i Finnmark politidistrikt.

Les også:

Russere protesterer mot Putin: Nye demonstrasjoner mot mobilisering

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.