Kø av biler på vei fra Russland til Finland, ved grensestasjonen i Lappeenranta. Foto: auri Heino/Lehtikuva via AP

Russiske menn rømmer i flokkevis fra Putins krig. Landets egen etterretning FSB anslår at 261.000 har forlatt Russland siden det ble utstedt ordre om delvis mobilisering.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. NTB melder om saken søndag kveld.

Nå spekuleres det i om og eventuelt når Russland vil lukke sine grenser hermetisk for all slik utreise.

Novaja Gazetas kilde mener at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent».

Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300.000 reservister. Mange mener det kan bli snakk om langt flere.

Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan. Fly ut av landet er stappfulle, og det er vanskelig å få billetter.

Den uavhengige avisen Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina, hvilket er uønsket av russiske myndigheter.

Les også: 

Russere protesterer mot Putin: Nye demonstrasjoner mot mobilisering

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.