Den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta, som har fredsprisvinner Dmitrij Muratov som redaktør, stanser all publisering til krigen i Ukraina er over.

Russiske myndigheter har strammet inn ytringsrommet og blant annet gjort det strengt straffbart å spre «falsk informasjon» om invasjonen av Ukraina, som i Russland omtales som en «spesiell militær operasjon», skriver Journalisten.

Avisen slettet tidligere i måneden alt innhold om Russlands krigføring i Ukraina, med henvisning til en ny medielov som gjør det straffbart å publisere det Kreml til enhver tid definerer som «falske nyheter».

Muratov opplyste da at avisen ville pålegge seg selv «militær sensur», men fortsette å dekke andre saker. (NTB)

Avisen har fått to advarsler fra det russiske medietilsynet Roskomnadzor. De velger derfor å stanse all publisering både på papir, nett og i sosiale medier.

– Det er en forferdelig og vanskelig beslutning både for oss og dere, men vi må redde oss selv, sier Muratov i en kommentar.

Muratov var med på å grunnlegge Novaja Gazeta i 1993, med støtte fra Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov,som ga avisen pengene han hadde fått for Nobels fredspris tre år tidligere.

Avisen har vært nesten alene om å drive uavhengig journalistikk og fremme kritikk av president Vladimir Putin og hans politikk i og utenfor Russlands grenser.

Muratov har nylig sagt at han vil auksjonere bort medaljen han mottok i Oslo da han ble tildelt Nobels fredspris før jul.  Pengene skal brukes til å hjelpe sårede og syke barn blant krigsflyktningene fra Ukraina.

– Novaja Gazeta og jeg har bestemt oss for å donere Nobels fredsprismedalje for 2021 til det ukrainske flyktningfondet. Det er allerede over 10 millioner flyktninger i Ukraina, skrev han.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.