Over 4.300 personer skal søndag ha blitt pågrepet i rundt 56 russiske byer i forbindelse med demonstrasjoner mot Russlands invasjon av Ukraina.

Det skriver den uavhengige organisasjonen OVD-Info , som fører oversikt over pågripelser og demonstrasjoner i Russland.

Tidligere søndag meldte det statlige russiske nyhetsbyrået Tass at tallet var 3.500 pågrepne demonstranter. Tass siterer det russiske innenriksdepartementet på at det søndag var store demonstrasjoner både i Moskva og i St. Petersburg. I hovedstaden skal minst 1.700 demonstranter ha blitt pågrepet, ifølge Tass.

Det totale antallet demonstranter som er pågrepet i Russland siden invasjonen startet, nærmer seg nå 13.000, ifølge OVD-Info.

– Militær sensur
Politiet i Russland har den siste tiden slått hardere ned på demonstrasjonene, ifølge OVD-Info-talsperson Maria Kuznetsova.

– Skruene blir strammet til. Vi er i realiteten vitne til militær sensur. Vi har sett veldig store demonstrasjoner i dag, selv i sibirske byer, hvor vi vanligvis sjeldent ser så mange pågripelser, sier hun til Reuters.

Russiske myndigheter advarte i helgen om at ethvert forsøk på å holde demonstrasjoner uten tillatelse, vil bli stanset, og at arrangørene vil bli holdt ansvarlige. Tidligere denne uka blokkerte russiske myndigheter en rekke uavhengige medier. Fredag vedtok nasjonalforsamlingen en ny lov som gjør det straffbart å spre «falske nyheter» om det russiske militæret. Strafferammen er på 15 år.

– Bekymret
Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier i en uttalelse at det er bekymringsfullt at fredelige demonstranter blir pågrepet.

– Vi støtter det russiske folkets rett til å ytre seg. Russland må ivareta sine internasjonale forpliktelser til å respektere forsamlings- og ytringsfrihet, sier Huitfeldt.

 

Oppdatert kl 18.47, blant annet med høyere antall arresterte.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.