Russlands president Vladimir Putin. foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

Russerne beskylder USA for «grov innblanding» i indre russiske anliggender, etter at Washington fordømte behandlingen av demonstranter i Russland. Putin trenger sårt å få sine landsmenn til å rette sitt sinne mot andre enn ham.

NTB-AFP opplyser at det søndag igjen er demonstrasjoner og protestaksjoner over store deler av Russland. Aksjonene er til støtte for den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Søndag ettermiddag skal over 3.600 være pågrepet, ifølge organisasjonen OVD-info.

Disse gjentatte, store demonstrasjonene vekker oppsikt, og Russlands president Vladimir Putin reagerer slik diktatorer ofte gjør i slike situasjoner: Han forsøker å avlede oppmerksomheten, ved å utpeke en «ytre fiende». Det kan bidra til å dempe befolkningens frustrasjon over indre forhold i landet, som belastningene av koronaepidemien, vanstyre og korrupsjon.

Derfor utstedes følgende melding fra Kreml:

– USAs grove innblanding i Russlands interne forhold bevises av promoteringen av usannheter og oppfordringer til uautoriserte demonstrasjoner på nettplattformer som kontrolleres av Washington, sier det russiske utenriksdepartementet i en Facebook-melding.

Dette kom som en reaksjon på at USA klart tok avstand fra hvordan det russiske regimet opptrer overfor egen befolkning:

– USA fordømmer russiske myndigheters vedvarende bruk av harde taktikker mot fredelige demonstranter og journalister i den andre uka på rad, skriver USAs utenriksminister Antony Blinken i en Twitter-melding. Han oppfordrer Kreml til å løslate Navalnyj og andre som er blitt pågrepet.

 

 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi setter stor pris på din støtte: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.