Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er fortsatt bekymret. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Massearrestasjonene av fredelige demonstranter i Moskva og andre russiske byer gir grunn til bekymring, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). For få dager siden var hun bekymret over arrestasjonen av Navalnyj.

NTB melder at over 2500 mennesker er pågrepet i titalls russiske byer, i forbindelse med demonstrasjonene mot president Vladimir Putin. Dette ifølge organisasjonen OVD Info.

– De må slippes fri umiddelbart, og vi forventer at Russland etterlever sine internasjonale forpliktelser til å sikre ytrings- og forsamlingsfrihet, sier Søreide i en uttalelse lørdag kveld.

Demonstrasjonene fant sted på oppfordring fra den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som hadde bedt tilhengerne demonstrere mot president Vladimir Putin og hans regjering.

Titusenvis fulgte oppfordringen. De største protestene var i Moskva og St. Petersburg, der også de fleste arrestasjonene fant sted.

EU beklager «massearrestasjoner, uforholdsmessig maktbruk og kutt av internett og telefonforbindelser».

– Vi vil diskutere mandag neste skritt med EUs utenriksministre, sier unionens utenrikssjef Josep Borrell i en uttalelse lørdag kveld.

Det er bare få dager siden Document sist omtalte at Søreide uttrykte bekymring over situasjonen i Russland, da i forbindelse med arrestasjonen av Navalnyj.

Russlands president Vladimir Putin har ennå ikke respondert offentlig på Søreides bekymringer.

 

Vi setter stor pris på din støtte: 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.