Loven om å heve aldersgrensen på pensjon på opptil åtte år kan være en gavepakke til opposisjonen. Alexei Navalnij har visst å utnytte slike upopulære vedtak tidligere, som her da han organiserte protester mot lukkingen av appen Telgram i Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva/Reuters/Scanpix

Putin benytter alt oppstyret rundt VM til å heve pensjonsladeren med inntil åtte år. Det betyr at svært mange russere aldri vil nyte godt av pensjonen. De vil være døde før den tid.

Staten sparer enorme summer på at den slipper å utbetale pensjoner. Som kjent er levealderen i Russland svært lav.

Russiske statsfinanser er ikke de beste. Samtidig gjøres det lite eller ingenting med korrupsjonen. Det er lettere å flå de gamle. Slik vil mange russere oppleve det siste sjakktrekket.

Men det går an å være for smart. Det er mulig Putin har vært det denne gangen.

Han har i hvertfall gitt opposisjonen ved Aleksej Navalnij gode kort på hånden. Idag var det demonstrasjoner i mange byer. Men ikke i Moskva der det er demonstrasjonsforbud så lenge VM varer.

Flere tusen mennesker deltok søndag i protester i Russland mot en upopulær pensjonsreform som innebærer at pensjonsalderen heves med opptil åtte år.

I demonstrasjoner i et stort antall byer fra Sibir til det sørlige Russland krevde demonstrantene at president Vladimir Putin kaster regjeringen eller går av selv.

Reformen, som ble innført midt under fotball-VM, har medført et kraftig fall i Putins oppslutning.

Både fagforeninger som ellers støtter Putin, politiske partier og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj sto bak demonstrasjonene.

Gitt den lave levealderen i Russland vil mange ikke leve lenge nok til å nyte godt av pensjonen. Forslaget innebærer at pensjonsalderen heves til 65 for menn og 63 for kvinner.

Flere analytikere mener at den økende misnøyen med reformen, som kommer samtidig som levestandarden synker, kan bli en av de verste utfordringene for Putin siden han kom til makten for snart 20 år siden.

I Omsk alene deltok 3.000 mennesker i protesten, ifølge Navalnyj. Også i byer som Vladivostok, Khabarovsk, Tomsk og Murmansk var det stort frammøte, men i Moskva vil ingen demonstrasjoner bli tillatt før etter fotball-VM. (NTB-AFP)

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!