Nytt

Bildet: Aleksej Navalnij møtte opp hos valgkommisjonen mandag, i håp om å bli godkjent som presidentkandidat. Foto: Tatyana Makeyeva/Reuters/Scanpix

Den russiske valgkommisjonen nektet mandag Aleksej Navalnij å stille som kandidat ved presidentvalget i mars, og brukte en latterlig dom mot ham for korrupsjon som påskudd.

Dommen er erklært ugyldig av Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Navalnij har stor oppslutning blant unge russere, og det er ingen tvil om at myndighetene frykter hva som ville skje hvis han fikk drive valgkamp på normal måte.

Navalnyj holdt valgmøter over hele Russland søndag, og minst 15.000 mennesker sluttet opp om kandidaturet hans. Deretter sendte han inn nominasjonen søndag kveld, men sa det var et foruroligende tegn at kommisjonen sa den ville komme med en beslutning allerede neste dag.

I møtet med kommisjonen argumenterte Navalnij med at dommen mot ham var opphevet av Menneskerettighetsdomstolen, og at det ville frata valget i mars legitimitet om han ikke fikk stille.(ntb)

Navalnij brukte dermed det eneste kortet han hadde igjen: boikott for å frata valget legitimitet.

– Vi erklærer velgerstreik. Vi vil be alle om å boikotte dette valget, og vi vil ikke godta resultatet, sa Navalnij etter at valgkommisjonens beslutning ble kunngjort.

Logikken er enkel og klar: Et system som ikke tillater konkurrerende kandidater, har ingen legitimitet.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen annullerte dommen i fjor, men da Russlands høyesterett behandlet saken, fikk han nøyaktig samme dom som første gang, med nesten identisk begrunnelse.(ntb)

Til tross for de strenge restriksjonene Putin legger på opposisjonen, har Navalnij og hans folk klart å lage videoer som avslører den vanvittige luksusen som eliten omgir seg med. Dmitrij Medvedev er for alltid avslørt som en kleptoman.

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.