Russlands president Vladimir Putin, fredag 22. desember 2023. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tidligere TV-journalist Jekaterina Duntsova nektes å utfordre Vladimir Putin presidentvalget i Russland i mars, ifølge valgkampstaben hennes.

Avgjørelsen kom bare tre dager etter at 40 år gamle Dunotsva søkte til valgkommisjonen om å bli registrert som kandidat. Hun hadde planer om å drive valgkamp på å blant annet avslutte krigen i Ukraina og løslate politiske fanger.

NTB-Reuters melder om saken.

Dunotsva fremstår som en kandidat med et program som vil være et reelt alternativ til det nåværende regimet.

Hun ønsket å gå til valg blant annet for et «humant» Russland, «som er fredelig, vennlig og klart til å samarbeide med alle».

I et intervju med Reuters forrige måned ba Duntsova om en slutt på konflikten i Ukraina og løslatelse av politiske fanger, inkludert opposisjonsleder Aleksej Navalnij.

Onsdag sendte hun inn dokumenter til sentralvalgkomiteen for å formelt delta i valget. Få trodde hun ville gis mulighet til å stille i valget, og utfordre Putins forhåndsbestilte seier, skrev Reuters.

Den offisielle årsaken til at hun nektes å stille opp i det som av myndighetene fortsatt omtales som et valg, skal være en feil i søknaden, melder valgkampstaben hennes på Telegram.

En video lagt ut av en russisk nyhetskanal viser imidlertid et møte i valgkommisjonen der samtlige medlemmer stemte imot å la Duntsovas kandidatur gå videre.

Onsdag opplyste valgkommisjonens leder at de hadde fått søknader fra 16 personer som ønsket å stille som kandidat. Det er få som er i tvil om at nåværende president Putin vil vinne valget, og ta en ny periode på 6 år som landets øverste leder.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.