Russlands president Vladimir Putin, mandag 18. mars 2024. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Valget i Russland var preget av juks og korrupsjon, sier en uavhengig russisk observatørgruppe. Ledelsen i Kreml er fornøyd med gjennomføringen.

Valget i Russland har fått kritikk verden over. Nå reageres det også fra russere selv

Gruppen Golos (stemme) ble dannet i 2000 som en uavhengig, russisk  valgobservatørgruppe. Fra denne gruppen sies det  at det tre dager lange valget rett og slett ikke er lovlig.

De påpeker at valget fant sted i strid med grunnleggende paragrafer i den russiske grunnloven som sikrer politiske rettigheter og frihet.

NTB-Reuters melder om saken.

– Aldri har vi sett et presidentvalg som til de grader ikke var i overensstemmelse med de grunnlovsfestede standardene, heter det i en uttalelse fra gruppen.

– Nord-koreanske tilstander

Den politiske ledelsen i Kreml var mandag svært fornøyd med resultatet, som hevdes å vise at president Vladimir Putin fikk nesten 90 prosent av stemmene, og en valgdeltakelse på 77,4 prosent.

Dette resultatet ble av Russlandskjenner i Helsingforskomiteen, Inna Sangadzhieva, sammenlignet med de tall man vanligvis får fra valg i land som Nord-Korea:

– Vi nærmer oss nordkoreanske tall her, sier Sangadzhieva til VG .

Dette går nesten ikke an å kommentere som valg , fordi det ligner mer på et ritual eller en regissert spesialoperasjon, mener hun, ifølge VG.

Russlands valgkommisjon hevdet mandag at valget ble avholdt under nøye overvåking.

Kommisjonen sier at over 300.000 observatører var i sving, personer som var utplukket av kandidater ved valget, partier og sivile organisasjoner. Det var angivelig også flere hundre utenlandske observatører.

Juks og press

Valgobservatørgruppen Golos hevder at mange kandidater og partier avsto fra å sende observatører, og at det flere steder skjedde at observatører ble trukket ut før valget var ferdig.

Uønskede observatører ble også fjernet fra valglokalene, og noen fikk innkalling til kontorer som registrerer nye tjenestepliktige. Andre ble anholdt og ransaket, sier Golos.

Gruppen sier at eksempler på trakassering er at det var tungt politinærvær flere steder og at lovens utsendte kikket velgerne over skulderen for å forsikre seg om at de valgte «riktig»

Les også: 

Putins valgrekord møtt med bølge av internasjonal kritikk

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.